Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

De nyktra drinkarna blir modigare

Öl, vin och cider eller varför inte en drink? Den alkoholfria trenden håller i sig och stadens uteliv hakar på.

Fyra skivor gurka, citron och socker. Guanabanajuice, sodavatten och äggvita. Och så grukskal som dekoration.
– Jag gjorde en gurkdrink till en kund som jobbat i branschen. Hon tyckte att det var den godaste alkoholfria drinken hon druckit, säger Andreas Pramborn.
Han är barchef på Mogwai Bar & Mat. Vill man dricka alkoholfritt här kan man välja mellan två ölsorter eller drinkar. När det gäller det alkoholfria utbudet försöker de jobba med kvalitet snarare än kvantitet.
– Vi försöker vara modiga när det kommer till drinkar genom att kombinera olika fruktsorter för att ge något mer än om man bara tar bort alkoholen, säger han.
Här har man valt att inte ha alkoholfritt vin för att man helt enkelt tycker att det smakar för dåligt.
– Det är inget vi kan stå för, vi vill att det ska vara kvalitet, säger Andreas Pramborn.
Hans teori är att den alkoholfria trenden är en del av den livsstilstrend som har existerat de senaste åren.
– Man ska ta hand om sig själv och äta bra och rätt och det är något man gärna visar. Att dricka rätt och då kanske undvika alkohol blir som en del av det, säger han.
Och det är inte bara på Mogwai Bar & Mat som man märker av trenden. Många barer i stan har märkt av en ökad efterfrågan och har flera olika alkoholfria alternativ. På KOL & Cocktails menar delägare Mattias Tornblad att det handlar om att kunna ge bra service.
Andreas Prambron håller med.
– Det är kul när folk frågar och man kan ge dem ett bra alternativ. Kunderna blir positivt överraskade då.
– Krögare ska inte vara för blyga med att kolla runt vad som sker på andra ställen och hoppa på trender. Som hälsotrenden; ett ölmärke använder sjögräs för att få till sälta i ölet. Man ska inspireras av andra och ta in det i det i nattlivet, tillägger han.
Många ställen i stan har hoppat på trenden. Så här är utbudet av alkoholfritt på ett urval av Helsingborgs barer:
KOL & Cocktails
Här finns ett öl och alkoholfria viner, ett av varje sort. Vill man hellre ha en drink så går det att ordna.
Delägare Mattias Tornblad tipsar: ”En alkoholfri drink med färskpressad juice är ett bra alkoholfritt alternativ.”
Stinsen
Här går det att välja mellan två olika öl, en av varje vinsort, cider och alkoholfria drinkar.
Bartendern och servitrisen Ida Lundberg tipsar: ”Vi har ett rosébubbel, ’Arc-en-Ciel’ som är ett riktigt bra alternativ.”
Mogwai Bar & Mat
På Mogwai finns det två olika alkoholfria ölsorter att välja mellan men även drinkar utan alkohol om man hellre vill ha det.
Barchef Andreas Pramborn tipsar: ”Mikkellers alkoholfria öl ’Drink'in The Sun’ är bra, den doftar väldigt bra.”
Pitcher's
I det alkoholfria utbudet finns två öl, ett vitt och ett rött vin samt att alla drinkar kan göras alkoholfria.
Felix Svensson, bartender, tipsar: ”Mikkellers ’Drink'in The Sun’, många tror att det är riktig öl.”
The Bishops Arms Marina Plaza
Här finns fyra-fem alkoholfria öl att välja mellan men även cider och alkoholfria drinkar.
Pubchef Heinrich Hamann tipsar: ”Vi har ’Clausthaler Zwickl’ eller ’Carlsberg Non-Alcoholic’ som är väldigt bra.”
Hamnkrogen
Den som vill ha en alkoholfrikväll här kan välja mellan en öl eller ett mousserande rosévin.
Micke Björk, köksmästare, tipsar: ”Det mousserande rosévinet är väldigt trevligt.”
Utposten
Här finns ett öl och en cider i alkoholfri anda. Vill man hellre ha en drink så fixar baren det.
Dan Andersson i baren tipsar: Det beror på vad man gillar, ber man om en drink kan vi göra det kunden önskar.

Alkoholfritt

Vid 0,5 volymprocent går gränsen, allt där under räknas som alkoholfritt.
Det är inte bara barerna som märker av trenden, Systembolaget har märkt en ökad försäljning och både de och leverantörerna har ett större utbud av alkoholfria alternativ.
Gå till toppen