Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Haagtribunalen politiskt slagträ inför extravalet

Serbien låter sig inte förödmjukas av någon, inte ens av domare i Haag. Ni måste lära er att respektera Serbien – först då kan vi återuppta samarbetet.
Christina WassholmBild: Imre Szabó
Så sa serbiska premiärministern Aleksandar Vucic på en presskonferens i förra veckan, ett av flera arga uttalanden från regeringen den senaste tiden.
Vad är det då som orsakar tongångar som inte hörts på flera år?
Jo, den 31 mars ska domen meddelas i rättegången mot den misstänkta krigsförbrytaren Vojislav Seselj och Haag-tribunalen vill förstås att han ska närvara då. Men Seselj är i Serbien, tillfälligt frigiven för att behandlas för sin cancer. Han säger att han aldrig kommer att återvända frivilligt till Haag. Serbiens regering säger att de inte tänker lämna över honom.
Dessutom har tribunalen begärt att tre funktionärer i det Serbiska Radikala partiet, som Seselj är ledare för, ska arresteras. De är anklagade för att ha hotat två skyddade vittnen i rättegången mot Seselj. Det har gått mer än ett år sedan Haag-tribunalens begäran kom, men ingen har arresterats. Irritationen i tribunalen växer. Efter att först ha begärt månatliga detaljerade rapporter om vilka ansträngningar Serbien gör för att arrestera de tre misstänkta begärde Haag i förra veckan att få rapporter varannan vecka istället. Och sa: ”Vi är allvarligt oroade över Serbiens bristande samarbete.”
Vojislav Seselj är anklagad för krigsförbrytelser i Kroatien och Bosnien-Hercegovina under åren 1991-1993 och var en av de mest högljudda förespråkarna för ett ”Stor-Serbien”. Sedan han kom tillbaka har han uppträtt flitigt i sin roll som ledare för Serbiska Radikala partiet, ett ultranationalistiskt parti som hade sin storhetstid på nittiotalet och som åkte ut ur parlamentet i senaste valet för två år sedan. Nu har de chans till revansch, då det är utlyst extraval i Serbien i vår, troligtvis i april.
Regeringspartiet SNS ser inte radikalerna som något större hot, men vill nog ogärna riskera att göra martyr av Seselj. Faktum är att SNS bedöms ha större väljarstöd än någonsin, och extravalet syftar till att skaffa sig fler mandat och kanske till och med egen majoritet i parlamentet.
Serbiens ny-gamla hårda linje mot Haag kommer sig också av Zdravko Tolimirs död i häktet i Haag i början av februari. Den 67-åriga bosnienserben väntade på att börja avtjäna sitt livstidsstraff för sin medverkan i folkmordet i Srebrenica 1995. Han var underrättelsechef för den bosnienserbiska armén, och Ratko Mladic högra hand. Serbien hade bett att Tolimir skulle få lämna Haag av hälsoskäl i oktober förra året. Nu vill man ha en utredning kring hans död.
Förtroendet för Haag-tribunalen är inte stort i Serbien. Att regeringen nu flexar musklerna talar säkert till en stor väljargrupp. Troligtvis får vi se mer av den här typen av positionering under tiden fram till valet. En framgångsrik politiker i Serbien måste gå balansgång mellan krav från EU och Haag och att ge väljarna en känsla av att man inte låter sig köras med. Eller med Vucics ord, förödmjukas.
Gå till toppen