Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förskolläraren som skolade om sig till trädgårdsarkitekt

Hemma hos Viken-familjen pågår ständigt gröna projekt, både ute och inne.

Cecilia har kontoret hemma och trivs bra med det.Bild: CAROLINE TENGEN
Cecilia och Johan Tidstrand köpte sitt första hus 2002 i ett nybyggt villaområde i Viken några mil norr om Helsingborg. Det var en storbonde som hade sålt av lite åkermark och här byggde Borohus ett antal villor anpassade för barnfamiljer.
Parets son August var ett år gammal och andra sonen, Melker, var på väg, På den tiden omgärdades det nybyggda kvarteret av åkermark och Cecilia och Johans hus som låg i ytterraden hade milsvid utsikt. Nu har det byggts fler och fler villor.
 
Cecilia och Johan bestämde sig för att bygga en stengärdsgård framför huset. Ett staket som har lång livslängd, är underhållsfritt och åldras vackert.Bild: CAROLINE TENGEN
 
Grannarna blir fler och de vajande sädesfälten färre. Men vad gör det om man är trädgårdsarkitekt och har skapat sitt eget gröna paradis på en 600 kvadratmeter stor villaträdgård. Det är en solig måndagsmorgon i mitten av oktober när vi besöker Cecilia Tidstrand i Viken.
Från gatan omgärdas det ganska alldagliga, vitputsade huset av en gärdsgård. På varje sida om ytterdörren står en välklippt buxbom i kruka och i varje fönster skymtar prydliga små krukväxter. Vi blir ombedda att köra in på baksidan och gå in från gården.
Det är när man träder in genom den höga grinden i träplanket som den där wow-känslan infinner sig. Här på baksidan har huset från 2002 fått en spännande tillbyggnad i svart stående träpanel med ett blänkande zinktak.
 
Glasrummet är ritat av arkitekt Marika Thulin på Salt arkitektur AB. Målet var ett ljust rum utan insyn. Därför har långsidorna försetts med vikbara fönsterpartier och på gaveln som vetter mot grannen har fönster placerats längs golvet för att ta in grönskan från trädgården. I taket hänger en lampa från Enkla Ting. På bordet, som är köpt på Blocket, står ljusstakar från Butiken på Magasin 36. Mattan är från Mio och stolarna är tillverkade av Johans morfar som var snickare. På det vita väggskåpet från Ikea står en bordslampa från Tine K Home, lykta från Harald Nyborg och en stjärna som Cecilia gjort själv av blomsterpinnar i bambu. På golvet står korgar att förvara utekuddar och filtar i. Den lilla är från Tine K Home och den stora är köpt på Flower Team. Korgstol från Ikea med kuddar från JB Home.Bild: CAROLINE TENGEN
 
Runt tillbyggnaden breder sig ett stort trädäck ut, som rymmer allt från loungegrupp till utekök och vilfåtöljer. På ett behagligt sätt förbinder det huset med den välplanerade utemiljön. Trots att det är sen höst blir man frestad att slänga sig i den mysiga loungegruppen med en filt och en kopp te och njuta av trädgården.
Bladverk och olika varianter av prydnadsgräs lyser i nyanser av rött och brandgult. Det är inte svårt att förstå att det ligger en professionell trädgårdsarkitekt bakom den här innergården.
– Det är tanken att min trädgård ska vara lika fin året om. Problemet är att det nästan alltid blåser och att temperaturen inte tillåter en att vara ute så mycket som man kunde önska. Men det löste vi genom att bygga glasrummet för snart ett år sedan, berättar Cecilia Tidstrand.
 
Cecilia älskar blad i alla former.Bild: CAROLINE TENGEN
 
Stora vikbara glaspartier skapar ett fint ljus i uterummet och ger precis som Cecilia beskriver det en fantastisk möjlighet att njuta av den vackra trädgården året om. Slutresultatet blev bättre än familjen förväntade sig och nu är detta platsen där alla vill vara.
– Det är här vi sitter när vi bjuder hem vänner och familj på middag och det är här jag slår mig ner för att få inspiration i mitt arbete. Barnen sätter sig till och med gärna här och läser sina läxor. Många säger att köket är hemmets hjärta men hos oss har det blivit här ute i glasrummet, säger Cecilia och ler brett.
Cecilia har alltid varit intresserad av inredning. Hon fascineras av historian bakom tingen vilkets syns i familjens inredning, som är en rolig blandning av nyköpt och ting med patina. För knappt två år sedan bytte Cecilia bana i livet. Från att ha arbetat som förskollärare och processledare med ansvar för utvecklingsarbetet på förskolan gick hon till en utbildning till trädgårdsarkitekt.
– Jag kände att jag ville göra något mer kreativt och jag har alltid haft ett stort intresse för trädgård. Våra hade söner blivit äldre och jag kände att jag fick lite mer utrymme för att utveckla mig själv. Jag tog steget och började på en distansutbildning till trädgårdsarkitekt och jag ångrar mig inte en sekund.
 
Väl utvalda detaljer gör familjens hem personligt och ombonat. Soffan och fåtöljerna är från Mio, soffbordet från Miljögården i Lund. Snödroppsbonaden är ett fototryck av fotograf Annika Christensen i samarbete med konstnären Cecilia Tukiainen. Båda skåpen är auktionsfynd som Cecilia renoverat och målat.Bild: CAROLINE TENGEN
 
Nu driver hon egna företaget Form & Flora Trädgårdsdesign och har inrett kontor på husets ovanvåning. Den egna trädgården använder hon som experimentverkstad. När hon berättar om sitt sätt att jobba, om hur olika gröna bladformer skapar lugn och harmoni i kontrast till raka linjer, böljande former och spetsiga prydnadsgräs, kan man nästan se att samma tankesätt gäller i hennes hem.
Och överallt i hemmet syns små gröna inslag. Cecilia avslöjar att hon till och med har valt växter i trädgården efter vad som är snyggast att plocka in.
 
Kaminen som sattes in 2011 kommer från Skandinavisk spismiljö och används flitigt. Pallarna är köpta på Rusta och vedkorgen är från Mio.Bild: CAROLINE TENGEN
Vyn från vardagsrummet mot tv-rummet. Till höger syns den gröna moraklockan som är ett arvegods från Johans släkt i Jönköping. Den avlutade byrån är ett auktionsfynd. Tavlan med hjärta har Cecilia själv gjort.Bild: CAROLINE TENGEN

FAKTA

Här bor: Cecilia och Johan Tidstrand med sönerna Melker, 12 år och August, 14 år.
Huset: vitt putsat hus, 200 kvm, byggt 2002 av Nya Team Boro. Tomt 600 kvm.
Gör: Cecilia är diplomerad trädgårdsarkitekt och driver egna företaget Form & Flora: www.formochfloratradgard.se, instagram: @formochfloratradgard. Johan är sjukgymnast och har egen klinik i Ängelholm.
Intressen: trädgård, inredning och tennis.
Gå till toppen