Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Regeringen: Id-kontrollerna mellan Sverige och Danmark blir kvar

Trots att bara några få asylsökande per dag nu söker sig över Öresund är inte den svenska regeringen redo att lätta på gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige.

Det klargjorde infrastrukturminister Anna Johansson (S) på måndagen efter samtal i Köpenhamn med sin danske kollega Hans-Christian Schmidt.
Enligt Johansson har flyktingströmmen över Öresund ännu inte minskat tillräckligt för att hon ska lyfta id-kontrollerna eller samordna dem med gränskontrollen i Hyllie:
– Vi tittar på flera olika lösningar, både från svenskt och danskt håll.
– Det finns ingen deadline, men så fort vi har en lösning som alla är överens om inför vi den. Men det är inte helt lätt, för kontrollerna har olika funktion och det är olika instanser som utför dem, säger hon.
Under förra veckan sökte 638 personer asyl i Sverige, varav 33 ensamkommande barn. Ytterst få av dem kom till Sverige över Öresund. Viktigaste ankomstpunkter är numera Trelleborgs och Göteborgs hamn.
Enligt polisens statistik kommer bara en handfull asylsökande till Hyllie och Helsingborgs hamn per vecka. Vid Lernacken har som mest 34 personer per vecka sökt asyl under 2016.
– Innan det blir tal om att ta bort id-kontrollerna mellan Danmark och Sverige vill regeringen vara säker på att antalet asylsökande inte ökar stort så snart vintern är slut, säger Anna Johansson.
Gå till toppen