Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helt nytt verk uruppförs i Helsingborg

[caption id="attachment_2931" align="aligncenter" width="4912"] Beniko Nakajima Almgren, piano, och Åshillde Henriksen, horn, spelar Johan Ulléns verk för första gången.[/caption] Kompositören Johan Ulléns Conspiracies spelas för första gången någonsin på Dunkers på tisdag 1 mars.

Att det blir ett uruppförande i Helsingborg beror helt och hållet på Åshilld Henriksen. Till vardags solohornist i Helsingborgs Symfoniorkester. Men också verksam som solist och kammarmusiker.
– Hornrepertoaren är inte jättestor och man avverkar den rätt snabbt. Så jag tyckte att det skulle vara roligt att ha ett verk som jag kunde återkomma till och spela fler gånger framöver. Därför beställde jag ett av Johan Ullén, säger Åshilld Henriksen.
Hon känner väl till Johan Ullén sedan tidigare och har även spelat hans De sju dödssynderna.
– Det är ett rytmiskt stycke som har både humor och allvar, säger Åshilld Henriksen om Conspiracies.
Sopranen Susanna Andersson Evans.
Nu innehåller konserten på tisdag mer än bara uruppförandet. Åshilld Henriksen kommer tillsammans med sopranen Susanna Andersson Evans och pianisten Beniko Nakajima Almgren att framföra sånger av Franz Schubert, Richard Strauss och Claude Debussy.
Inspirationskälla för konserten är Franz Schuberts sång ”Auf der Strohm” för sopran, horn och piano.
– Det är första gången vi tre gör en konsert tillsammans. Men jag och Beniko har gjort många konserter som duo och Beniko och Susanna har också uppträtt tillsammans, säger Åshilld Henriksen.
Susanna Andersson Evans är en av Sveriges mest uppmärksammade yngre operasångerskor med hela världen som arbetsfält. Hon har uppträtt med en lång rad symfoniorkestrar och har även synts som gästartist vid Nobelprisceremonin och Polarpriset i Stockholm.
Beniko Nakajima Almgren arbetade under några år som pianist och kammarmusiker i Japan innan hon 2005 blev antagen i solistklassen vid Det Kunglige Danske Musikkonservatorium. Hon är i dag en ofta anlitad orkesterpianist och ackompanjatör, bland annat vid Malmö Opera.
Åshilld Henriksen.Bild: Niklas Gustavsson
I fredags repeterade trion för första gången och spelade då även igenom Conspiracies. Kompositören Johan Ullén fanns med via Skype och gav efteråt feedback.
– Det gick bra och Johan var nöjd. Sen gav han några bra synpunkter på framförandet, säger Åshilld Henriksen.
Hon tycker det finns både för- och nackdelar med att ta sig an ett helt nytt musikverk.
– En fördel är att ingen känner till verket. Samtidigt är det en nackdel under instuderingen att man inte har något att lyssna in sig på. Nu hoppas jag bara att publiken också ska tycka om det, säger Åshilld Henriksen.
Conspiracies består av tre satser, Exit, Underwater birds och Neo-Scarlattianism.
Helsingborgs Kammarmusikförening arrangerar konserten i konsertsalen på Dunkers på tisdag 1 mars klockan 19.
Gå till toppen