Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många oroliga för ännu en giftskandal

Oron var påtaglig bland åhörarna när de till slut fick lufta sina åsikter på måndagens offentliga möte om gifttomterna på Norra Vallgatan i Åstorp. Mötet hade initierats av M och SD gemensamt.

Hur ska Åstorps kommun hantera de deponerade giftmassorna och den gamla soptippen på de två tomter som finns på Norra Vallgatan? Blir det en billigare variant med inkapsling under plastduk och sedan övertäckning med jordmassor som den politiska majoriteten S och C föreslagit i kommunstyrelsen?
Läs också Hur dyrt ska kalaset bli för kommunen?
Eller blir det en total sanering som M och SD vill ha men som också kan komma att kosta skattebetalarna betydligt mera i slutändan.
Det offentliga mötet i Vita villan i Åstorp inleddes med en ordentlig genomgång av historien bakom den hårt kritiserade affären mellan kommunen och Svensk Jordförbättring - ett företag som numera gått i konkurs och lämnat problematiken åt kommunen.
På plats fanns även Ilan Sadé, jurist som företrädde grannarna i den civilrättsliga processen mot kommunen 2006. Han har även suttit som ordförande i Lunds miljönämnd i tre år och är väl förtrogen med miljöfrågor.
- Åstorps kommun har helt enkelt varit vårdslös när det gäller denna affär. Man hanterade inte frågan utifrån miljöbalken utan som ett vanligt tillståndsärende. Det är därför man i dag står med kostnaderna för saneringen, konstaterade Ilan Sadé.
När Pontus Pålsson (M) redogjorde för två olika företags åtgärdsutredningar som båda pekade på att området snarast skulle saneras och att gifterna som finns är skadliga för både barn, djur och växtlighet så kom debatten igång på allvar.
- Giftmassorna som finns på Norra Vallgatan innehåller natriumsulfat. Eftersom jag arbetat med detta ämne vet jag att det krävs munskydd, ansiktsskydd och enormt stora krav på hanteringen. Detta gift ligger id ag åtkomligt för vem som helst utan ens en ordentlig inhägnad, sa en arg åhörare.
- Det började med vallarna i Hyllinge och Västra Broby och sedan fortsatte det med detta upplag på Norra Vallgatan. Nu vill kommunen gömma undan det under en plastduk som ingen vet hur länge den håller. Det är bara antaganden. Man kan konstatera att Åstorps kommuns ansvariga politiker ingenting lärt och allting glömt, konstaterade han.
Tidigare stadsarkitekten Johanna Perlau var också inbjuden till mötet och redogjorde sin oro över Norra Vallgatan.
- Det är inte bara det faktum att tomterna, den herrelösa plus kommunens angränsande innehåller gifter. Dessutom tilläts ett företag köra dig 40 000 ton jordmassor och dumpa utan att det gjordes provtagningar, sa hon. I stället för att man ska totalsanera bort dessa gifter som kan orsaka så mycket skada planerar man att kapsla in det, sa hon.
- Det värsta av allt är att i översiktsplanen för Grytevad är det planerat 400 villor och en skola, precis nästgårds med detta område, tillade hon.
Kommunens revisor Bengt Sebring kom också med en intressant synpunkt.
- Det lakvatten som kommer att rinna från den inkapslade anläggningen kommer inte reningsverket att ta emot. Gifterna slår ut den biologiska reningen. Detta vatten måste tas om hand och forslas till någon annan reningsanläggning, förklarade han.
- Detta ärende ska avgöras i kommunfullmäktige nu på måndag. Vi inom oppositionen vill att det tas in ordentliga anbud på vad de olika metoderna kostar att dels sanera dels kapsla in, sa Pontus Pålsson.

Norra Vallgatan

2005 ingick kommunledningen och Svensk Jordförbättring ett avtal om att få lägga upp massor på tomten på Norra Vallgatan.
Företaget fick sedan tillstånd att ha en blandningsplats på tomten. När giftlarmen började komma frånvallarna på Hyllinge och i Västra Broby fylldes upplaget på.
Svensk Jordförbättring fack i konkurs och Åstorpskommun stod men Svarte Petter då man vare sig skrivit något avtal om hur området skulle återställas eller tagit någon bankgaranti om företaget skulle gå i konkurs.
På måndag den 29 februari ska kommunfullmäktige besluta om de hälsofarliga gifterna på Norra Vallgatan ska saneras bort eller kapslas in.
Gå till toppen