Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Pontus Olsson i stor satsning mot OS

Pontus Olsson drömmer om att få skjuta i en OS-final – och på vägen dit tar Helsingborgs landslagsman hjälp av tidernas stormästare.

Pontus Olsson är 39 år, han fyller 40 i höst, och då är karriären redan över för många elitidrottare. Men landslagsskytten från Pskf Magnus Stenbock i Helsingborg är bara i början av sin karriär och skulle Pontus missa sommarens OS ser han 2020 som ett mer realistiskt mål.
– Jag började satsa ganska sent och jag har fortfarande mycket kvar att lära. Men jag känner också att jag har det i mig och en bra EM-insats kan med flyt räcka ända till Rio.
Pontus Olsson var 38 bast när han sköt sitt första Europamästerskap, förra året, men den sena debuten ser han inte som något större problem. Det var exakt likadant för Pontus tränare och mentor och när vi får klart för oss att det rör sig om Ragnar Skanåker inser vi att Olsson hamnat i rätta händer.
– Ragnar vet vad det här handlar om och han betyder väldigt mycket för mig, liksom min klubbkompis Dick Lindgren, som också varit med i landslaget vid flera tillfällen.
Vid sidan av allt tränande håller Pontus och Ragnar också på att skriva en ny bok om skytte. "Den ska fungera som hjälpmedel för andra skyttar", säger Olsson och sämre vägledare kan man ju tänka sig. Men samarbetet med den gamle OS-guldmedaljören (Ragnar vann fripistol i München 1972) ska framförallt utmynna i bättre resultat ute på tävlingsbanorna och närmast ska helsingborgaren upp till bevis under veckans EM i Ungern.
– Det är sista chansen för oss européer att kvala in till Rio. Tre kvotplatser är lediga, så man måste i alla fall gå till final. För egen del siktar jag i första hand på att bli bland de tio bästa, då känns det som om jag är på rätt väg.
Pontus försäkrar att han har tålamod – "Det gäller att skynda långsamt" – och spelen 2020 är egentligen det stora målet. Då ska han vara som allra bäst, drömmen är att få vara med i en OS-final och satsningen är total.
– I år ska jag ut och tävla mycket internationellt, även efter EM. Min kurva pekar hela tiden uppåt, men det är viktigt att lära sig prestera under press och det kan man bara göra i tuffast möjliga konkurrens. SM i all ära, det är helt annorlunda att tävla i världscupen och det är där jag måste härdas.
Luftvapens-EM avgörs i Györ, 24-27 februari, med totalt 18 svenska skyttar på plats. Förutom Pontus Olsson ska även Mats Johannesson, Stockholm, och Vendela Sörensson, Öckerö, tävla på luftpistol och den disciplinen avgörs på fredag.
Gå till toppen