Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Michelinstjärna till Daniel Berlin Krog

Skåne får ytterligare en Michelinstjärna. När Guide Michelin presenterade sin nordiska guide på onsdagsförmiddagen hade även Landskronafödde Daniel Berlin förärats en stjärna.

Daniel BerlinBild: Henrik Rosenqvist
2015 var första året då Guide Michelin inkluderade Malmörestauranger i sin nordiska guide. I år går de från att ranka restaurangerna i Sveriges tre största städer till att ha med hela Sverige i guiden. Och därmed kom restaurangerna som enligt White Guide är bäst i Sverige, Fäviken i Jämtland och Daniel Berlin Krog i skånska Skåne Tranås, med i guiden. Fäviken tilldelades två stjärnor direkt, medan Daniel Berlin Krog fick en stjärna.
Läs mer: Mattias Kroon: Daniel Berlin kommer att ha tre stjärnor inom några år
Landskronafödde Daniel Berlin har precis som många andra startat sin bana hos den legendariske Thomas Drejing på restaurangen Petri Pumpa. Efter att ha praktiserat där fortsatte Berlin till Stockholm för ett antal jobb innan han som 26-åring blev kökschef på Torso Twisted i Malmö. 2009 valde han att starta eget och sökte sig till Skåne Tranås i Tomelilla kommun där han tog över restaurangen Brummers. Föräldrarna Iréne och Per-Anders har sagt upp sig från sina jobb för att arbeta på sonens krog.
Daniel Berlin Krog har långsamt klättrat upp på White Guides rankning och förra året utsågs de till Sveriges nästa bästa restaurang. Sedan 2012 driver den Malmöbosatte Daniel Berlin även Erikstorps kungsgård i Landskrona.
Ytterligare fyra svenska krogar tilldelades varsin stjärna i guiden: PM & Vänner i Växjö, Upper House i Göteborg, Hotell Borgholm i Borgholm och Sushi Sho i Stockholm.
Norska restaurangen Maaemo och Köpenhamnsrestaurangen Geranium blev de första skandinaviska restaurangerna att tilldelas tre stjärnor. Något som överraskar många är att Noma inte var första skandinaviska restaurang att nå tre stjärnor.
– De uppskattar inte riktigt Nomas sätt att göra enkla råvaror till stjärnor. De gillar den traditionella lyxen och ger de tre stjärnorna istället till Geranium som uppfyller allt som man ska ha enligt guidens protokoll. Noma har betytt mer för den nordiska maten, men har brutit mot Michelinprotokollet. Det här är en väldigt fransk syn på Norden, säger Per-Anders Jörgensen på matmagasinet Fool Magazine i Malmö.
Rebecca Burr, chefredaktör för Michelin Nordic Guide, säger så här i ett pressmeddelande:
– Årets nordiska guide känns extra spännande då vi både uppmärksammar två nya trestjärniga restauranger men vi har också för första gången utökat räckvidden för vår guide och gått utanför de större städerna och ut i landet. Vi har handplockat de allra bästa restaurangerna och hotellen från hela Danmark, Finland, Norge och Sverige till våra läsare – vilket har resulterat i en rekordskörd av nya stjärnor för 2016.
 
Hela listan av stjärnor i Köpenhamn och Sverige:
Köpenhamn:
3 stjärnor: Geranium.
2 stjärnor: Aoc och Noma.
1 stjärna: Clou, Den Røde Cottage, Era Ora, Formel B, Grønbech and Churchill, Kadeau, Kiin Kiin, Kokkeriet, Kong Hans Kælder, Marchal, Relae, Søllerød Kro, Studio at The Standard.
Bib Gourmand: L'Altro, Bror, Enomania, Frederiks Have, Kødbyens Fiskebar, Marv & Ben, Mêlée, Pluto och Rebel.
 
Sverige:
2 stjärnor: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog i Stockholm samt Fäviken i Jämtland.
1 stjärna i Stockholm: Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Sushi Sho och Volt. 1 stjärna i Göteborg: Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+ och Upper House. 1 stjärna i Malmö: Vollmers, Ambiance à Vindåkra och Bloom in the Park. 1 stjärna i övriga Sverige: Daniel Berlin i Skåne Tranås, Hotell Borgholm i Borgholm och PM &Vänner i Växjö.
Bib Gourmand i Malmö: Bastard och Sture.
Gå till toppen