Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Med andra ord

Stoppa avtalet med Nato

Sverige står våren 2016 inför ett vägval i form av det beslut om värdlandsavtal med Nato som nu förbereds i Sveriges riksdag.
Vilka följder ett sådant avtal skulle få för Sveriges utrikespolitiska situation i fredstid i Östersjöområdet, eller hur det skulle påverka oss i en konfliktsituation, har överhuvudtaget inte diskuterats i någon öppen demokratisk debatt i vårt land.
Ett värdlandsavtal skulle bland annat kunna innebära stationering av Nato-trupper på svensk mark under krig, övningar eller kriser. Dessutom och det kanske värsta av allt: det finns inga förbehåll i värdlandsavtalet som hindrar Nato från att i så fall stationera vapen, inklusive kärnvapen, på svensk mark.
Sverige blir knappast säkrare i och med detta, tvärtom. Ryssarna kommer naturligtvis att uppleva Sverige som ett hot med ett utvidgat Nato in på knutarna.
Under mer än tvåhundra år har Sverige lyckats hålla sig utanför krig och konflikter tack vare en säkerhetspolitik med strategin alliansfrihet i fred och neutralitet i krig. Tidigare har vi haft konflikter runt våra gränser – nu, utan någon krigsrisk alls, är den strategin på väg att överges. Varför? Och varför så bråttom?
Varför ingen genomlysande, demokratisk diskussion, till exempel inför ett riksdagsval, om ett så stort steg mot fullt Natomedlemskap?
Är Natoförespråkarna rädda att förlora en demokratisk prövning?
Stoppa värdlandsavtalet med Nato.
Christina Gezelius
Gå till toppen