Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Kvinnor basar för bygget

Projektchef, platschef och arbetsledare. Det är kvinnor som leder hallbygget i Örkelljunga. Ledarstilen är kanske något annorlunda. "De pekar inte med hela handen", säger snickaren Sebastian Skantz.

Väggar och tak är på plats och dörrarna låsta. Nu händer det mesta inomhus - osynligt för de flesta.
Tidningen gick husesyn i den nya hallen som ska vara en tummelplats för kultur och idrott i Örkelljunga.
Det isoleras, spikas inneväggar, kaklas i omklädningsrum, monteras belysning, snickras på läktare och blackboxen får sin rätt invändiga färg, nämligen svart från golv till tak med undantag av en orange board. Hallen ska vara vit i kombination med björkfaner.
Projektchef är Johanna Quist. Jenny Svensson är platschef. Till sin hjälp att leda arbetet har hon Emma Ljungberg. Det är kvinnorna som bestämmer över de runt 20 arbetarna som jobbar med olika uppgifter.
– Det tror jag gör att vi är en unik arbetsplats, säger Jenny Svensson.
Snickaren Sebastian Skantz intygar att han aldrig varit med om det inte funnits minst en man byggledningen.
– Det är unikt för min del i varje fall, säger han.
Frågan är om det finns någon skillnad mellan könen i sättet att leda. Sebastian Skantz funderar en kort stund och menar att ledarstilen är mera lyssnade och inget peka med hela handen.
– Ställs vi inför ett problem att lösa tar vi gärna hjälp av hantverkarna, säger Jenny Svensson.
Det är inte bara högt i tak i själva hallen utan även när det gäller arbetsklimatet. Tonen kan emellanåt vara rå men hjärtlig som det kan vara på en manligt dominerad arbetsplats. Jenny Svensson säger att hon ibland ger tillbaka eller slår dövörat till. Emma Ljungberg skojar med liknelser om dagis.
Det är företaget Byggmästar'n i Skåne som uppför hallen. Karin Stoeckmann, vd, uppger att företaget på tjänstemannasidan har ett ganska bra underlag med kvinnor. Sämre ställt är det på hantverkssidan.
– Få tjejer väljer att läsa byggprogrammet på gymnasiet. För tjänstemän är det ganska lätt att börja underifrån, samla på sig erfarenhet och jobba sig uppåt.
Karin Stoeckmann tycker att det är bra med en mix på en arbetsplats vad gäller kön, ålder och bakgrund.
– Man får ett bättre team, bättre stämning och ett annat samtalsklimat. Vi får ofta beröm för detta av våra underentreprenörer.
Gå till toppen