Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Sju tips på hur du får mer plats i garderoben

Nummer tre: Ordna en klädbytarkväll.

Endast säsongens kläder behöver plats i garderoben.Bild: Pressbild Elfa
Nu kommer den där tiden då garderober och hatthyllor fylls av kläder för alla årstider på en gång. Aprilväder väntar med snöstorm ena dagen, solig fika på balkongen den andra.
Som alltid behöver barnfamiljen lite extra plats när pulkor och skateboards är i bruk samtidigt. Detta är med anda ord en säsong då vi minst av allt behöver förvaringsutrymmen som är fyllda med kläder och prylar vi inte använder.
Förvaringslåda Granit, 89 kr.Bild: Pressbild
Vi befinner oss också i en tid då det finns många som behöver våra saker bättre; har du inte redan skänkt lådor och kassar till nyanlända flyktingar och välgörenhetsorganisationer är nu en bra tid att passa på.
Förvaringsexpert Christine Dahlman tröttnar aldrig på att organisera och sprida sina erfarenheter kring hur vi bäst löser förvaringen hemma.Bild: Pressbild
Christine Dahlman är förvaringsexpert hos Elfa och slår måhända in öppna garderobsdörrar, men visst håller vi med henne när hon säger:
– Det blir både roligare och lättare att välja kläder om du investerar några timmar i att rensa och organisera din garderob. Dessutom frigörs tid som kan användas till betydligt roligare aktiviteter än att rota bland klädhögarna.
Börja sortera en kategori i taget!Bild: Shutterstock
Ett bra tips när du skall rensa är att sätta upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget. Christine Dahlman sammanfattar här sina sju bästa råd, utifrån de problem som brukar uppstå kring klädförvaring hemma.
1. Rensa: Om du inte använt ett plagg under det senaste året – då är det dags att säga hejdå. Skänk eller sälj det du rensat ut.
2. Mål och mening: Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget.
3. Uppmuntra dina vänner att rensa ut sina garderober samtidigt. Sedan kan ni ha en klädbytarkväll istället för att köpa nytt.
4. Säsongskoll: Organisera garderoben utifrån säsong. När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Förvara inaktuella kläder i vakuumförpackningar eller varför inte i resväskor som inte används för tillfället.
5. Häng: Försök att hänga så mycket kläder som möjligt. Det spar plats och ger dig bättre överblick.
6. Nya platser: Utnyttja dolda förvaringsytor om du har ont om plats hemma, exempelvis baksidan på garderobsdörren. Det finns specialanpassade korgar som lätt kan hängas på dörren.
7. Fiffigt: Skapa nya rutiner som underlättar för framtiden. Ett tips är att hänga alla galgar åt fel håll. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.
Magasinaer kläder som inte rär i säsgon i vackra vintageväskor som får stå framme.Bild: Shutterstock
Galgar Lagerhaus, 79 kr/5 st.Bild: Pressbild
Överdörr-hängare Åhléns, 199 kr.Bild: Pressbild
Gå till toppen