Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Klippan

Här får husdjur sista vilan

Om två år firar Klippans Begravningsförening för smådjur 20-årsjubileum. Birgit Andersen har varit ordförande och en starkt drivande kraft i föreningen i princip hela dess tillvaro. Men nu lämnar hon snart över klubban till Elsie Svensson.

Om man tycker om sina husdjur så bekymrar man sig också om var de hamnar när de lämnat jordelivet. Det är Birgit och hennes man Kields bestämda uppfattning. Mycket tack vare paret har Klippan i dag en begravningsplats för smådjur vid gamla Bruksskolan.
- Vi fick marken av kommunen men får sköta den själv och det har gått genom ideella insatser från föreningsmedlemmar. Fast vi är ju en kärntrupp som svarat för det mesta, säger Birgit.
- Ja och det är en sak vi hoppas det blir lite förändring på i fortsättningen. Att fler medlemmar hjälper till, säger Elsie Svensson som tar över rollen som ordförande vid kommande årsmöte.
Föreningen har 134 medlemmar och till dags datum ligger det 279 smådjur gravsatta.
- Det är allt från katter, hundar, kaniner till ormar, marsvin och hamstrar, berättar Birgit Andersen.
- Vi har plats för cirka 600 gravplatser och faktiskt så har vi medlemmar från stora delar av Nordvästskåne som valt att gravsätta sina smådjur här, berättar Elsie Svensson.
Att mista sitt husdjur är ofta en traumatisk och jobbig process.
- Därför gör vi en respektfull gravsättning och det hela blir en fin stund för djurägarna, förklarar Birgit Andersen.
Det kostar 250 kronor att ha en gravplats i fem år. Sedan går det bra att förlänga detta eller avstå och då tas sten och minnesplakett bort. Man måste förstås också vara medlem och det kostar 100 kronor årligen.
Gå till toppen