Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Inga löften om gårdsförsäljning vid ministerbesöket

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht lovade ingenting när han besökte två av bygdens vingårdar på måndagen.

På måndagseftermiddagen fick landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) veta allt om hur förhållandena ser ut för den svenske vinbonden idag.
Besöket kom till stånd efter att Höganäs kommun skickat in sin fjärde ansökan om att bli få bli pilotkommun för gårdsförsäljning av vin. Arilds vingård som är största vingård blev första anhalt.
Och där fick Sven-Erik Bucht även provsmaka gårdens vita vin samtidigt som Jonas och Anette Ivarsson redogjorde för sitt sätt att kringgå det svenska alkoholmonopolet. Sen i somras kan man beställa gårdens vin via nätet, sen kör de över vinet till ett lager i Helsingör innan det kommer tillbaka till gården och köparen igen.
Men några löften om att det ska bli möjligt att sälja vin från egen gård, ville landsbygdsministern inte ge.
– Jag har aldrig varit på en svensk vingård tidigare. Jag är här för att lyssna och lära om förhållandena och vill inte ta ställning, sa han.
Han var dock imponerad över hur långt Kullabygdens vingårdar kommit på kort tid.
– Här finns en oerhörd kunskap och det är en intressant del av det svenska jordbruket.
Vinbönderna vill att det ska bli möjligt att sälja en flaska vin till sina besökare. Och det vill även Sven-Erik Buchts lokala partikamrat - oppositionsråd Lennart Nilsson.
Med på besöket var även skånske riksdagsledamoten Per-Arne Håkansson som passade på att hålla den svenska modellen med Systembolaget bakom ryggen.
– Som jag förstått det är det inte så okomplicerat att sälja vin på egen gård. Jag vill värna Systembolaget.
Han fick dock kraftigt motstånd från Jonas Ivarsson.
– Systembolaget är sämre än en fransk lanthandel. De säljer mest boxviner.
Fyra gårdar deltog i besöket och besöket avslutades på granngården Villa Mathilda.
Ett annat sätt att komma runt monopolet har Péter Kovács (M) lanserat ihop med två andra Moderater - att göra gårdarna till filialer för Systembolaget.
– Jag vet inte hur realistiskt det är. Detta är ingen ny fråga. Debatten om vårt monopol finns i olika sammanhang, sa Per-Arne Håkansson.
Gå till toppen