Båstad

Pass på gymmet paus i vardagen

Något annat än att bara äta och sova, plus att det är bra för hälsan; så tyckte de asylsökande som tog chansen när Friskis & Svettis började med gratis träningspass i måndags.

På motionscyklarna sitter Munir Kharesami, Enesan Rezai och Samiullah Habib från Afghanistan och efter att ha provat dem en stund tillsammans Friskis & Svettis verksamhetschef Roger Ludvigsson, är det dags att lyfta vikter och testa de andra redskapen.
Verksamhetschef Roger Ludvigsson leder ett kortare pass på motionscyklarna.
– Vi gillar att träna och det är så dyrt annars. Det är skönt att göra något annat än att bara äta och sova, säger Munir Kharesami medan han tränar på roddmaskinen.
Under våren erbjuder Friskis & Svettis gratis träning en förmiddag i veckan för asylsökande - på måndagar i Båstad och på onsdagar på Valhall park i Ängelholm.
– Vi kände att vi ville göra någonting, det är så många människor som kommer hit utan att ha något och då kan vi åtminstone öppna upp ett pass i veckan, berättar Roger Ludvigsson.
Samiullah Habib får instruktioner för att lyfta rätt.
Sparbanksstiftelsen Gripen sponsrar träningspassen och de kommer att erbjudas under hela våren. På premiären i måndags kom dock inte riktigt så många som man hade räknat med, men väl ett tiotal och de verkade uppskatta möjligheten.
Vid en av de stora speglarna tränar äkta makarna Melisa Destani och Ernest Dzafic från Kosovo sida vid sida.
– Det är helt perfekt här, det finns så mycket redskap och separata omklädningsrum för män och kvinnor. Vi kommer definitivt fortsätta komma hit. Min man är väldigt intresserad av kost och träning, så jag har också börjat träna, säger Melisa Destani.
I måndags var det premiär för Friskis & Svettis träning för asylsökande. En gång i veckan kan de träna gratis på gymmet. Två som tog tillfället i akt var Melisa Destani och hennes man Ernest Dzafic.
En som upptäckt gymmet hos Friskis & Svettis för länge sedan är Muhammed Shafiq Nouri. Hemma i Afghanistan tränade han mycket och nästan hälften av de pengar han får i månaden här i Sverige, lägger han på ett gymkort.
– Jag blev medlem för en månad sedan och det är ganska dyrt, det kostar 400 kronor, men det är värt det. I och med att man inte jobbar blir det att man bara äter och sover, det är inte hälsosamt.
Han tränar varje dag och den skillnad som slagit honom mest är att även äldre personer tränar i Sverige.
– I Afghanistan är det bara ungdomar som tränar, berättar han.
Till nästa vecka hoppas Roger Ludvigsson att det kommer fler deltagare.
– Jag tror att det handlar om att nå ut med informationen och att de ska våga lämna sin trygghetszon. Vi får se hur det blir på Valhall på onsdag, det är ju lite närmare för dem än här så då kanske fler kommer.
Gå till toppen