Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helsingborgs bänkar ska bli kreativa mötesplatser genom nya Bench Art

[caption id="attachment_3084" align="aligncenter" width="4633"] Här vid Sofiakällan tänker sig Jeanette Gostomski och Caroline Troedsson en del av det nya projektet Bench Art. Foto: Mats Roslund.[/caption] Under våren ska Jeanette Gostomski och Caroline Troedsson förvandla Helsingborgs bänkar. På olika sätt ska de sätta fokus på en gemensam urban möbel som de flesta av oss kanske inte tänker på så ofta.

Bänkar i stadsmiljö. Viloplatser. Mötesplatser. Men också en möjlig plats för konstinstallationer.
Det är så Jeanette Gostomski och Caroline Troedsson resonerar med sitt nystartade projekt Bench Art.
Målet är att väcka stadens bänkar till liv som kreativa mötesplatser. Öppna för alla.
– Det handlar också om att återta ytor som barrikaderats av bilar. Det offentliga rummet är ju till för oss alla. Men tyvärr är många vackra platser i Helsingborg i dag belamrade med bilar. Det vill vi försöka utmana, säger Caroline Troedsson.
Caroline Troedsson och Jeanette Gostomski.Bild: Mats Roslund.
Caroline Troedsson och Jeanette Gostomski började sitt samarbete efter en workshop på Creative Lab. Jeanette Gostomski hade vid ett tidigare tillfälle gjort en konstinstallation på Mariatorget, då hon satte röda plastband runt en bänk.
– När jag var igång med det projektet märkte jag hur folk stannade till och började prata. Några satte sig på en bänk i närheten. Det var ett intresse som väcktes.
Utifrån det tidigare projektet spann de vidare och kom så småningom fram till Bench Art. När duon gick vidare med sina tankar fick de stöd från Visionsfonden och även stadsbyggnadsförvaltningen var med på noterna.
– De var bara noga med att vi inte fick förstöra bänkarna eller måla dem. Och några sådana tankar har vi ju inte i vilket fall som helst, säger Jeanette Gostomski.
Duon ser Bench Art i tre olika steg.
Det första är att samla folk till två workshopar, en på Dunkers 12 mars och en på Mindpark 16 mars.
– Då bjuder vi in människor i olika åldrar och från olika stadsdelar att vara med och skapa bilder av svenska fåglar på pärlplattor. Sen är tanken att fåglarna ska pryda ett 100-tal bänkar på olika platser i staden, säger Jeanette Gostomski.
– Det blir samtidigt vårt bidrag till konstrundan, säger Caroline Troedsson.
I maj tar man nästa steg. Då är det snart nyrenoverade Sofiakällan på Hälsovägen som står i fokus.
– Där tänker vi oss ett litet bibliotek, där folk antingen kan slå sig ned och läsa, ta med sig hem eller själva lämnar böcker. Tanken är att vi ska inviga det med en bokcirkel, säger Jeanette Gostomski.
– Sofiakällan är en spännande plats. Det är en del av Helsingborgs historia, men samtidigt också en plats som man vanligtvis bara susar förbi, säger Caroline Troedsson.
Tredje steget sker i stadsparken i början av juni. Då knyts det plastband från bänkar till träd. Återigen med syftet att uppmärksamma vackra platser och skapa nya samlingspunkter.
– Alla eventen uppmärksammar vi också via sociala medier. Antingen på vårt Instagramkonto eller vår Facebooksida, säger Caroline Troedsson.
– Det är roligt om vi får reaktioner från folk, som sedan kanske blommar ut i helt andra idéer, säger Jeanette Gostomski.
– Kan en bänk se ut på andra sätt? Kan den ha ett annat användningsområde? Den typen av frågor är spännande. Sen är det bara roligt om folk får ett leende på läpparna när de ser bänkarna.
Gå till toppen