Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen sanering av hälsofarliga massor

I drygt två och en halv timme vädjade, tiggde, bad och argumenterade en enad politisk opposition i Åstorps kommunfullmäktige till S- och C-majoriteten. Men inga ansträngningar gav resultat.


Det råder stor politisk oenighet om hur man bäst hanterar de stora massor av hälsovårdliga massor som finns på Norra Vallgatan i Åstorp sedan 2006. Massor som lämnades kvar när företaget Svensk jordförbättring gick i konkurs.
En del av massorna blev till vallarna i Hyllinge respektive Västra Broby, med förödande konsekvenser och dyra kostnader för efterbearbetning.
På måndagen skulle den så kallade gifttomtens framtid avgöras.
S och C hade föreslagit en inkapsling med gummiduk och sedan övertäckning med jord för att hålla massorna under kontroll.
Oppositionen – som bestod av SD, M, L, MP och en politisk obunden ledamot – ville ha utschaktning av de giftiga massorna i första hand. I andra hand ville man att det åtminstone skulle tas in ett anbud för vad detta skulle kosta och i tredje hand att frågan skulle återremitteras.
- Vi har haft två konsulter som lämnat rapport. Man anser att inkapslingen är en bra åtgärd och jag tror på deras utsagor. Detta har fungerat i Västra Broby och på Tingvalla där vi gjort likadant med den tomt Stena Metall lämnade efter sig, sa kommunalrådet Ronny Sandberg (S).
Entusiasmen över denna lösning fanns dock inte hos oppositionen. Man klev flitigt upp i talarstolen och argumenterade för vikten av att det tas rätt beslut nu för att undvika att skapa stora miljöproblem i framtiden för invånarnas barn och barnbarn.
- Jag föredrar att vi tar ansvar för dessa föroreningar nu och inte skjuter över detta till framtida generationer att hantera, sa Eddie Ek (SD).
Just oron för vad som kan ske om man låter giftet ligga kvar oroade helt klart oppositionen.
Pontus Pålsson (M), Åsa Holmén (L) och Rolf Ottosson (politiskt obunden) tryckte hårt på risken att barn, vuxna, djur och växtlighet kan drabbas hårt av dessa gifter.
- Det står ingenstans i rapporterna att detta är gifter, så vi ska nog vara försiktiga med att kalla innehållet på tomterna på Norra Vallgatan för det, sa Ronny Sandberg.
Då klev Jesper Lindström (MP) upp i talarstolen och praktiskt taget smulade sönder Ronny Sandbergs påstående.
- På området finns formaldehyd, som är ett starkt cancerframkallande ämne som har ett gränsvärde på 0,1 milligram per ton. Formaldehyd påverkar även fertiliteten hos människor och djur. Vi har myrsyra, som är starkt frätande och farligt vid inandning och ren kontakt. Vidare vätesulfid, som bland annat i USA och Japan används vid självmord, sa Jesper Lindström.
- Okey om du inte vill kalla dessa ämnen gifter, men de är dödliga. Vi säger väl att vi inte har en gifttomt då. Vi har en dödstomt, tillade han.
Pontus Pålsson har stridit hårt för att det ska tas in anbud på vad en utschaktning skulle kosta när man ändå begär in anbud för inkapsling.
- Jag vädjar till majoriteten. Det kostar inte mer att ta in två anbud, sa han.
Men det blev avslag på detta. Liksom på Jesper Lindströms yrkande om att det ska göras en syn på området av fullmäktigeledamöterna. Avslag blev det även på SD-yrkandet om att det ska råda total öppenhet gentemot kommuninvånarna i denna fråga.
Gå till toppen