Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oro för miljögifter i reningsverken

Högfluorerande miljögifter passerar obehindrat genom de svenska reningsverken och sprids sedan i vattendrag och sjöar.
Branschorganisationen Svenskt vatten kräver nu att gifterna ersätts med andra, mindre farliga ämnen.

Reningsverken kan inte rena bort högfluorerande ämnen. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
— De passerar rätt genom våra anläggningar. Vi vill över huvud taget inte ha dem. De är hormonstörande och troligen cancerogena, säger Peter Sörngård, miljöansvarig på Svenskt vatten.
På marknaden finns cirka 3 000 olika typer av högfluorerande ämnen. De används som impregneringsmedel i textilier, papper och kartonger, och i exempelvis kosmetika, rengöringsmedel och brandsläckningsskum. De används också i verkstads- och elektronikindustrin på grund av sina vatten- och fettavstötande egenskaper.
— De finns i massor av produkter, bakplåtspapper, popcornkartonger, skidvallor och annat, säger Peter Sörngård.
Problemet är att de letar sig ut i avloppssystemen och sedan vidare ut i naturen, där de bryts ned mycket långsamt. Värst är platser där brandskum har använts.
— Det rör sig inte om några stora utsläpp från enskilda källor. Men djur skulle kunna påverkas negativt av de halter som ansamlas i miljön. Vad gäller människor är det svårt att dra några bestämda slutsatser eftersom informationen är så bristfällig, säger Daniel Borg på Kemikalieinspektionen.
Han påpekar dock att det finns tecken på att högfluorerande ämnen kan vara hormonstörande och påverka sköldkörteln. Tester på försöksdjur och studier på människor har antytt detta.
Många av dessa ämnen kommer att fasas ut inom EU och sannolikt försvinna helt från marknaden efter 2019. Men andra kommer att finnas kvar.
— Det finns gränsvärden för dricksvatten, för sjöar och vattendrag, och hur mycket som får finnas i fisk. Normalt sett har de inte överskridits i Sverige, men det finns undantag, säger Sörngård.
Gå till toppen