Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Väg banar väg för nya Karlslundsområdet

Innan året är slut ska omvandlingen av Karlslundsområdet sätta igång.Starten är en stadsgata som ska binda samman Ringvägen med Hälsingsborgsvägen. Sedan fortsätter man med ny bebyggelse längs gatan.

Pilåkersgatan med början vid Ringvägen ska bindas ihop med Idrottsvägen som i sin tur kopplas samman med Hjalmar Brantings väg och Hälsingborgsvägen.
Förändringsarbetet med Karlslundsområdet har satt igång. Med en ny väg.
– Vi har tidigare satt igång med förändringarna av Centrum och Öster, nu sätter vi igång med Karlslund, säger kommunalrådet Torkild Strandberg (L).
Planerna presenterades på tisdagen av Strandberg, stadsbyggnadschefen Anna Thott, kommunala Landskronahems vd Helena Fremle och dess ordförande Kenneth Håkansson.
Starten var egentligen i fredags då en extrainkallad stadsbyggnadsnämnd beslutade sig för att vända sig till kommunstyrelsen för att få tillåtelse att sätta igång med projektet. För sådan är beslutsgången.
Att beslutet togs på ett extrainkallat sammanträde förklaras av Anna Thott med att man inte ville förlora tid. För det är viktigt att det går snabbt nu.
– Vi räknar med att sätta spaden i jorden i slutet av året och att vägen ska vara klar 2017, säger hon.
I vägen står dock övergivna och mögeldrabbade gamla Gullstrandskolan. Den räknar Torkild Strandberg med rivs snart. Dessutom måste exempelvis hundkapplöpningsbanan flyttas men några verksamheter ska inte få stryka på foten helt och hållet.
En väg för 20 miljoner kronor lyfter dock knappast ett helt bostadsområde. Men tanken är att vägen gör det möjligt för ytterligare bostadsbebyggelse, norr och väster om den nya vägen. 900-1 200 bostäder ska det bli.
Landskronahem lär knappast vara med på det tåget för fler hyresrätter vill kommunen inte ha.
Det betyder i så fall bostadsrätter och egna hem. Intresse från privata byggbolag finns redan, enligt Anna Thott.
Kan det bli aktuellt med rivningar?
– Det är inget vi diskuterar i det här läget, säger Kenneth Håkansson.
Däremot ska nuvarande bostadshus rustas upp, liksom centrumet.
Ett viktigt inslag i projektet är den västra sidan av vägen. Hela rekreationsområdet ska utvecklas och bli mer tillgängligt och attraktivt.
– Barriärerna, exempelvis stängsel, ska bort, säger Anna Thott.
Där tänker man sig ytterligare möjligheter till exempelvis spontanidrott och rekreation.
Gå till toppen