Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man med falskt körkort försökte blåsa Elgiganten

Med ett förfalskat körkort lyckades Landskronabon nästan lura Elgiganten på hemelektronikvaror för tiotusentals kronor. Nu döms han för försök till bedrägeri.

Den nu dömde Landskronabon försökte köpa hemelektronikvaror med ett falskt körkort men personalen på Elgiganten fattade misstankar.Bild: Johan Persson
I mars förra året var den 24-åriga Landskronabon på Elgiganten i Lund och pekade ut varor som han ville köpa. Det sammanlagda varuvärdet uppgick till drygt 37 000 kronor. Mannen bad om att få betala på kredit och fyllde i en kreditansökan. I samband med detta visade han ett förfalskat körkort med en annan persons namn men med sitt eget fotografi.
Men personalen anade oråd och kontrollerade körkortet med en UV-lampa. Dessutom kände en av expediterna den andre personen vars namn var angivet på körkortet. Polis tillkallades och Landskronabon greps på plats.
Mannen har erkänt händelseförloppet men förnekar brott. Han hävdar att han blivit hotad och tvingad till att utföra gärningen åt tre killar som han tidigare mött på en gata i Landskrona.
Lunds tingsrätt anser dock att 24-åringen haft gott om tid att fundera över situationen och dra sig ur bedrägeriet. Enligt rätten har mannen således inte befunnit sig i en nödsituation som friar honom från ansvar. Därför döms han till villkorlig dom samt 2 500 kronor i dagsböter för försök till bedrägeri.
Landskronabon var samtidigt även åtalad för ett bedrägeri mot ett däckföretag i Helsingborg. Den händelsen inträffade samma dag som kuppförsöket mot Elgiganten och med samma förfalskade körkort.
I Helsingborg påstods mannen ha lurat företaget på däck och fälgar för knappt 32 000 kronor. Ansökningen om kreditköp signerades med det fejkade körkortet, utan att personalen fattade misstankar.
Enligt tingsrätten är visserligen det klarlagt att Landskronabon gjort beställningen under falskt namn.
Men det anses inte finnas tillräcklig bevisning som styrker att mannen faktiskt hämtade varorna från däckföretaget några dagar senare. Mot den bakgrunden friar rätten honom från den åtalspunkten.
Gå till toppen