Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu markerar seniorerna: Rör inte vår träffpunkt!

Kalle Åström, 97 år fyllda och nästan blind, är en av många som drabbas om träffpunkten på Planteringen läggs ner.

En inledande discorökare skakar av den värsta morgonstelheten. Sedan ökar seniorerna i åldern 65-97 år tempot gradvis fram till ett blodtryckshöjande crescendo, där de applåderar varandras väl utförda halvtimmespass.
Shakiras ”Waka waka”-refräng må sitta som en vitamininjektion. Men just den här dagen förtas glädjen av något de alla tycker är ”wacko”.
Läs också Flera träffpunkter för äldre läggs ner
Helknasigt, med andra ord – som i stadens förslag att lägga ned fem träffpunkter, däribland Rosenknoppen här på Planteringen.
– Jag läste om det i HD i morse och blev vansinnig. Träffpunkten betyder allt för oss, det är en fantastisk gemenskap och vi blir friskare av att hålla igång, säger Eva Häggqvist och får medhåll vid fikabordet.
”Som en familj”, säger en annan. ”Mitt andra hem”, konstaterar en tredje.
Många av dem kommer hit fem dagar i veckan för att gymnastisera, spela bingo och Fia med knuff, promenera, äta middag eller vad som nu står på programmet. Det är höjdpunkter att se fram emot.
– Man kommer igång, upp ur sängen, skyndar sig lite. Annars blir man lite försoffad. På lördagar och söndagar, när det inte är öppet här, orkar jag knappt klä på mig och det är inte alls bra, säger Karin Karlsson.
I Rosenknoppens fall motiveras nedläggningsförslaget med tre saker:
Att det bor en lägre andel äldre på Planteringen, att mötesplatsen Plantera Plantära plus också finns i området samt att det är en närhet till träffpunkterna på Elineberg och Söder.
Gänget vid fikabordet svarar:
Verksamheten är välbesökt, det kommer vanligtvis 15–20 personer. Dessutom ökar medelåldern hos den svenska befolkningen, så pensionärer pigga på aktiviteter blir det aldrig brist på. På Plantera Plantära plus finns det ”inget för oss”, förutom ett zumba-pass i veckan.
Och, framför allt: att ta sig till de andra stadsdelarna med bussar låter sig inte göras utan vidare. Många har svårt att gå eller andra begränsningar.
För Kalle Åström skulle det bli en omöjlighet. Han är äldst i gänget med sina 97 och har numera knappt någon syn kvar.
– Som tur är bor jag så nära (Rosenknoppen) att jag själv kan gå över gården. Men att ta sig till andra ställen går över huvud taget inte. Så då blir det att jag sitter hemma i lägenheten, säger han.
Sparförslaget är, som vi berättade i onsdagens tidning, framtaget av tjänstemän på uppdrag av vård- och omsorgsnämnden. De andra nedläggningshotade träffpunkterna finns på Tågaborg, Husensjö, Gröna huset på Råå samt Banckska villan i hörnet av Trädgårdsgatan-Södra Storgatan. Nämnden ska fatta det slutliga beslutet. Här har ordföranden Maria Nilsson (C) redan uttalat sitt stöd för förslaget, medan andre vice ordförande Jan Björklund (S) är starkt emot det.
På Rosenknoppen ger man sig inte utan kamp:
– Vi kommer att protestera! lyder den unisona hälsningen till politikerna.
Gå till toppen