Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Trädgårdstips: Så nu och skörda redan i vår

Några kraftiga plastbackar, rikligt med frön och lite mod är allt som behövs för att få grönsaker redan i april.
Odlingsexperten delar med sig av tipsen för att kunna skörda grönsaker året om.

Hennes intresse för att odla kom i samband med att hon började renovera ett hus och anlade en köksträdgård. Snart släpper hon boken "Skillnadens Trädgård - ett ekologiskt skafferi".
– Jag har alltid haft en dröm att odla, berättar Sara Bäckmo. Är man osäker så är det bara att fråga. Andra odlare är väldigt generösa med att dela med sig av sina erfarenheter.
Vad kan man skörda i februari?
– Det finns massor, som till exempel ruccola, morötter, spenat, men min favorit är en så kallad lyxgrönsak som ofta importeras till Sverige från Italien och säljs dyrt. Den kallas Maché eller vintersallat på svenska. Vi har varit lite krassliga här hemma så vi har inte skördat än, men idag ska vi ut tillsammans med barnen och plocka vintersallat. Det ser vi fram emot.
Hur kan man odla i stan?
– Köp ett par stora plastbackar och ställ ut på balkongen. Det man ska tänka på då är att inte följa instruktionerna på fröpåsarna utan bredså, det vill säga så brett så det blir som en matta.
Finns det då något som man inte bör odla?
– Man kan odla allt men det är viktigt att tänka på årstiden. Att värma upp ett växthus och odla tomater på vintern är inget man bör göra. Däremot finns det så kallade evighetstomater som håller sig väldigt länge. Dessa kan man skörda på hösten och äta till jul. En sådan tomat heter Pomodoro Principe Borghese och odlas som vanligt under sommaren.
I sin bok skriver Sara Bäckmo också om sina torkade lökar som hon använder fram tills det är dags att skörda lök igen året efter. De kan möjligtvis bli lite mjukare av att ligga länge, men blir inte dåliga. Sara Bäckmo tycker däremot inte att man ska plantera köpta grönsaker.
– Det finns många som planterar både lökar och potatisar de köpt och får fantastiska resultat, men man ska veta att de kan vara fulla med mögelsporer eller värre och i värsta fall förstöra jorden man planterar i. Det är bättre att köpa lökar eller potatisar som är certifierade för utsäde, tycker Sara Bäckmo.

Sara Bäckmos tre tips för hemmaodlaren

1. Kom igång. Det är lätt hänt att man planerar för länge. Lär dig odla genom att göra det.
2. Odla det du vill äta. Även om något är lätt att odla så odla det inte om du inte tycker om att äta det.
3. Våga experimentera. Så tätt, kombinera olika grönsaker eller grönsaker och blommor, så tidigare eller senare än vad som rekommenderas.
Gå till toppen