Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Änglar och mystik ska bryta tabun

"Gabriel Klint" har antagit många skepnader. Efter snart fyra års slit är Amanda Romares transmediaprojekt snart i mål, där änglar räddar liv i både fiktion och verklighet.

Inspelningen av filmtrailern till fantasyromanen "Gabriel Klint" känns ljusår bort. Amanda Romare snubblar på orden när hon berättar om vad som har hänt sedan hösten 2012, då filmteamet vinglade omkring på Helsingborgs takåsar.
– Trailern fick ett enormt genomslag och många ville engagera sig i vårt projekt. Redan då var målet att nå ut på flera plattformar, men att det skulle landa här var jag nog inte riktigt beredd på. Och boken glömdes liksom bort, säger Amanda och ler ursäktande.
Berättelsen om skyddsängeln Gabriel som räddar människor från att begå självmord grundar sig i hennes egen rädsla för döden som tonåring.
– Jag hade ingenstans att vända mig med mina tankar. Jag märkte att det var många som bar på liknande känslor, så jag skrev en bok.
Efter uppmuntran från Boost Hbg, plattformen för utvecklingsprojekt inom film och transmedia i Skåne, vågade Amanda växla spår.
Tillsammans med sin mamma Pernilla och syster Adina påbörjades arbetet med att skapa en webb-tv-serie tätt knuten till en webbportal.
– Kärlekssagan om änglarna som ger människan livsviljan tillbaka är en grej, den digitala mötesplatsen för ungdomar en annan, säger Pernilla Romare.
– Tanken är att knyta ihop serien med portalen och skapa ett forum för unga där de kan prata om alltifrån döden till mystiska upplevelser eller psykisk ohälsa. Nyckeln är att ingen ska behöva känna sig ensam, säger Amanda.
Med hjälp av änglar och mystik vill de sudda ut alla tabun kring självmord och existentiella frågor hos ungdomar i 12-18-årsåldern.
– Jag minns själv när jag fick kommunikation med Kosmos, säger Amanda och drar som i ett osynligt snöre från hjässan och uppåt skyn.
– Pernilla tipsade mig om att kontakta en präst, vilket jag gjorde och fick till svar: "Är du psykiskt sjuk?" Då var jag 17 år och reagerade med att dra mig undan och må dåligt. Ser någon ett spöke tror folk nästan att man är galen.
Hon är väl insatt i statistiken som pekar på en ökad procent av unga som lider av psykisk ohälsa.
– Vi måste hitta nya vägar för att nå ut och sudda bort sjukdomsstämpeln. Fiktionen är ett sätt, säger Amanda och presenterar en av seriens huvudkaraktärer.
Charlie Gustafsson, som spelar Gabriel Klint, känner starkt för ämnet.
– Jag ser serien som en del av något större, säger han.
En knapp vecka in på repetitionsarbetet filas det på rolltolkningarna. Charlies främsta utmaning är att lyckas skapa en aura kring Gabriel Klint som placerar honom i gränslandet mellan människa och andeväsen.
– Det är knepigt skådespeleri. Jag är van vid att gestalta en hel människa, men nu ska jag ge liv åt något mer.
Annat är det för Adina i rollen som Gabriels själsfrände Abby, en helt vanlig dödlig.
– Abby räddas när hon hoppar från taket och blir bara lindrigt skadad. Men hon har ett stort ärr från bilolyckan när hon övningskörde och hennes föräldrar omkom, berättar Adina och blir förvandlad till oigenkännlighet i sminket.
Den mörka berättelsen kräver sina detaljer, något som maskören Kaj Grönberg adderar med fingertoppskänsla. En dos raklödder från Coops lågsprismärke X-tra får Adinas långa hår att se vårdslöst ut.
– Som att jag har legat i sängen i flera dagar utan ork att gå upp, förklarar hon.
Inspelningen börjar i april. De flesta av scenerna äger rum i Helsingborg där änglarna har sitt hus på Karl X Gustavs gata, men Amanda berättar att det ska filmas även i Båstad, Förslöv och Ängelholm.
– Och på Färöarna, utbrister hon.
– Vi har sålt serien till färöisk tv, säger Pernilla och hoppas pitcha in den även till SVT och YLE.
Om allt går enligt plan har "Gabriel Klint" premiär i höst.

Gabriel Klint

Transmediaprojekt baserat på Amanda Romares bok om en skyddsängel i mänsklig skrud.
I webb-tv-serien medverkar kända skådespelare som Johannes Brost, Regina Lund, Michael Segerström och Happy Jankell.
"Gabriel Klint" har i dagsläget fått in fyra miljoner kronor i stöd, främst från Region Skånes sociala investerings fond, Film i Skåne och Arvsfonden. BoostHbg, men även från Leaderprojektet EU på landet och Ungdomsstyrelsen.
Gå till toppen