Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Innerlig omsorg

En kvinna håller ett barn i famnen. Eller är det verkligen ett barn? Ur både huvud och kropp växer fiskfenor fram. Varelsen ligger där i knät som, just det, en strandad fisk, medan kvinnan böjer sitt huvud bekymrat och vakande. Motivet leder tankarna till konsthistoriens alla Pietà-framställningar: jungfru Maria sörjande sin döde son.
Agneta Sofiadotter, "Omsorg om en fågel".Bild: Galleri Konsten
Sorgen är inskriven i de grönbleka penseldragen, men hoppet får ändå större utrymme hos Agneta Sofiadotter, som är mars månads utställare på konstföreningens Galleri Konsten.
Verken heter sådant som ”Omsorg om en fågel”, ”Kvinna med lejon”, ”Jungfru med björn”, och ömma föreningar mellan människa och djur återkommer gång på gång i utställningen. I en madonnebild klamrar sig en lejonunge fast vid bröstet precis som ett spädbarn, andra får än mer fabelaktiga uttryck, som när en björnkropp med ett mänskligt kvinnoansikte vandrar iväg med en bebis på ryggen.
Förutom ett par oljemålningar är verken tecknade i tusch på plexiglas med målade inslag, ett tillvägagångssätt där den blanka ytan framhäver det på samma gång spontant uttrycksfulla och gammeldags gedigna hantverket.
Konstnären knyter an till såväl ikonmåleriets traditioner som till högmodernismens frontfigurer; den klassicistiske Picasso och Matisses elegant nonchalanta linjeföring, omsatt i en kvinnlig, kärleksfullt vårdande sfär.
Dessa moderliga omfamningar, innerligt och sårbart skildrade, utstrålar ett budskap om samhörigheten mellan naturens alla varelser - och om hur vårt ansvar sträcker sig utöver det mänskliga.
Gå till toppen