Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BoIS har förlorat 14 miljoner på tio år

Division 1-spel blev som väntat en dyr affär för Landskrona. 

För tio år sedan hade Landskrona BoIS ett eget kapital på ungefär elva miljoner kronor. Nu är klubbkassan mer än tom och efter ett nytt förlustår på nästan 1,8 miljoner har BoIS ett negativt eget kapital på 2,7 miljoner kronor.
Det har varit deppigt i Landskrona under flera år och 2015 innebar en ny smäll även ekonomiskt.Bild: PETTER ARVIDSON
– Vi gör allt för att minska våra kostnader, men det är väldigt svårt att göra det i samma takt som intäkterna minskat, konstaterar klubbens hårt prövade ordförande Gabriel Munck.
Klubbledningen insåg att steget ner i division 1 skulle drabba ekonomin och degraderingen från superettan har onekligen slagit hårt. 2014 hade BoIS intäkter på 21,3 miljoner kronor, ifjol var de nere i 17,7 och i den budget som ska presenteras på torsdagens årsmöte är motsvarande siffra 12 miljoner för 2016. Klubben räknar alltså med att tappa intäkter på nästan tio miljoner, på bara två år.
– Frånsett ungdomssidan, där vi vill fortsätta att satsa, måste vi spara så mycket det bara går. Spelartruppen ska till exempel vara mycket billigare 2016 och den totala personalkostnaden ska bantas till ungefär nio miljoner.
BoIS-basen betonar att fjolårets förlust på 1,8 miljoner inte bara handlar om 2015. Ledningen har även tagit beslutet att städa undan gamla "affärer" och det innebar bland annat att en fordran på den portugisiska klubben Vitoria Setubal inte längre finns med i den ekonomiska redovisningen.
– Fallet är preskriberat i Fifa, så det finns inte längre någon möjlighet att få ut några pengar. Det rör sig om 400 000 och med facit i hand borde vi kanske ha accepterat detta långt tidigare, säger Gabriel Munck.
BoIS ordförande Gabriel Munck.Bild: Britt-Mari Olsson
I resultatet ingår också kostnader för "avslutade kontrakt" med tränaren Zvezdan Milosevic samt spelarna Jonas Sandqvist och Samuel Aziz.
– Med facit i hand borde vi naturligtvis ha agerat bättre där. Men för att skära ner på framtida kostnader valde vi att göra så här.
Den nerbantade satsningen påverkar naturligtvis det sportsliga, men BoIS vill ändå tillbaka till superettan, så fort som möjligt.
– Officiellt har vi sagt att vi ska gå upp inom tre år. Men ledare och spelare siktar högt redan nu, förhoppningsvis ska vi kunna slåss i toppen och efter de senaste matcherna tycker jag att det ser riktigt lovande ut.
Inför torsdagens årsmöte föreslår valberedningen att Gabriel Munck ska få fortsatt förtroende som ordförande. Tanken är samtidigt att styrelsen ska bantas från nio till sju ledamöter, vilket i så fall skulle innebära att Linus Malmqvist och Per Eriksson, som hoppade av redan i december, inte kommer att ersättas. Mikael Hjelte, Pernilla Anderberg och Tommy Bengtsson har ett år kvar på sina mandat, medan valberedningen föreslår omval även av Peter Condrup, samt nyval av Christian Condrup och Urban Jansson.

Här är ekonomin i siffror

Här är några BoIS-siffror från de senaste årens ekonomiska redovisningar:
Resultat:
2015: 1,8 miljoner kr
2014: 1,3 miljoner kr
Intäkter:
2015: 17,2 miljoner kr
2014: 21,3 miljoner kr
Eget kapital:
2015: -2,7 miljoner kr
2014: -0,9 miljoner kr
Personalkostnader:
2015: 13,1 miljoner kr
2014: 15,8 miljoner kr
Gå till toppen