Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Roboten som ska locka teknikelever

Den kan dansa, göra armhävningar, stå på tå och vinka. Roboten Ubbe har börjat på gymnasiet för att stimulera elevernas intresse för teknik och programmering.

Ubbe gjorde entré på Rönnegymnasiets teknikprogram strax före sportlovet och blev snabbt en favorit.
Ubbe är en humanoid som gör allt som Gabriella Ovesson och Gabriel Kronberg vill - förutsatt att de har programmerat rätt.Bild: Niklas Gustavsson
Alla vill se den lille krabaten utföra taktfast streetdance till musik. Och när Ubbe kör loss i ett stenhårt gymnastikprogram imponeras publiken.
Men det är egentligen inte Ubbe som ska ta till sig äran. Vid det här tillfället är det Gabriel Kronberg, teknikelev på Rönnegymnasiet. Det är han som har programmerat den lille roboten.
– Programmering är abstrakt och svårt att få grepp om, säger läraren Henrik Bygren och pekar på elevernas datorer.
Robin Nilsson har byggt en legorobot som han programmerar att klara en hinderbana.
Rader av obegripliga koder fyller bildskärmen.
– Det är som att lära sig ett nytt språk.
Ubbe är en så kallad humanoid, en förmänskligad robot.
Henrik Bygren, Hans-Eric Jönsson och Henrik Nilsson testar en robot som ska följa en linje.
Henrik Bylund köpte den för att stimulera elevernas intresse för teknik och programmering. Om man kan se Ubbe dansa kanske man själv vill prova att få den att göra något.
Vartenda moment har en kod. Programmering handlar om att sätta dem samman för att bilda en bestämd rörelse.
– Programmerare är det största bristyrket i världen, säger Henrik Bygren som nu hoppas att Ubbe kan locka fler elever till teknikprogrammet.
Hans-Eric Jönsson och Henrik Nilsson har byggt en robot som ska följa en linje, samma princip som för självstyrande bilar.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen