Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Växter ska rensa bort föroreningarna på Oslopiren

HH-ferries gamla terminal blir aktivitetshus och entré till den nya kreativa platsen på Oslopiren med odlingar, bygglek och konstplank. I maj börjar det hända saker på den öde ytan, som ska renas från föroreningar med växters hjälp.

– Den som tror att det här är en plats där Helsingborgs stad ska lösa allt kommer att bli besviken, men vi hjälper gärna till, säger projektledaren Alfred Nerhagen på stadsbyggnadsförvaltningen.
En grå och ruggig marsdag är det inte helt enkelt att se hans och stadens vision framför sig. En grönskande yta och plats där helsingborgare ska få utveckla sina idéer friare än på de flesta andra ställen. Men när solen tittar fram en kort stund blir det lite enklare att förstå.
12–15 miljoner kronor har staden satt av för att göra Oslopiren till en plats som helsingborgarna ska ta till sig. Långtifrån allt kommer att ske första året. Men i maj går startskottet. Och nu har en ansökan om bygglov lämnats in.
På Oslopiren, som ligger längst ut mot Öresund ska det så småningom byggas bostäder i projektet H+. Men de närmaste åtta-tio åren blir det aktiviteter av tillfälligare karaktär.
I bygglovsansökan nämns saker som odling, sport och lek, utställningar, bygglek, street art, skulpturbygge och grillplatser. Men det mesta ska helsingborgarna kläcka själv. Hela området har delats in i rutor. Den som har en idé kan få en eller flera rutor, eller pixlar, på piren.
– Pixla piren kallar vi det. Det kan vara något som varar i en månad, eller tre år, säger Alfred Nerhagen.
Hyran är fri – i alla fall för det ickekommersiella.
– Vår första tagare är redan klar. Det är skejtparken som har fått bidrag från stadens visionsfond och ska vara längst ut.
Trapporna som HH-ferries och Oslofärjan använde har fått stå kvar. Förhoppningen är att någon har en kul idé och vill ta sig an även dem.
Och även om mycket kommer efter hand, så ska vissa delar vara klara vid invigningen 27 maj. Som de cirka 150 odlingslådorna i projektet Lust att odla för andraklassarna i staden. Och verkstaden i färjeterminalens garagedel där det ska finnas verktyg och material att låna.
Området kommer att vara öppet året runt, men bara bemannat av kommunens personal under sommarhalvåret.
En av de stora utmaningarna blir att få folk att ta sig till platsen. Men Alfred Nerhagen tycker det handlar mer om ett mentalt än praktiskt problem.
– Det är bara 700 meter till Mäster Palms plats, och det finns cykel- och gångväg hela vägen därifrån. Ett projekt vid sidan om blir att lyfta fram den sträckan.
Den gamla industrimarken är inte fri från föroreningar. Dem har man koll på, samtidigt som det blir en del av projektet.
– Vi ingår i ett vetenskapligt projekt tillsammans med SLU (Statens lantbruksuniversitet). Det handlar om fytoremediering, att rena mark med hjälp av växter, berättar Cecilia Fredriksson, som också jobbar med projektet, och konstaterar att växterna samtidigt kommer att bidra med välbehövlig grönska och vindskydd.
Alfred Nerhagen vill att Oslopiren fyller ett hål som han själv saknade när han flyttade från Helsingborg om 19-åring.
– Det var inte så spännande här. Man hade städat bort all den spontana kulturen, som silon i Norra Hamnen. Nu kanske vi kan hitta den pusselbiten igen.
Om tre år kanske även havsbadet som planeras vid Oslopiren är på plats. Och det förs även diskussioner med nerlagda Rama Zamba som är intresserade av att bygga upp en ny klätterpark på piren.

Beachvolley rättas till

Oslopiren ingår i stadsförnyelseprojektet H+. Härifrån gick en gång färjor till tyska Travemünde, och senare till Oslo.
Staden har försökt göra helsingborgarna medvetna om platsen genom kulturevenemanget Folkets hamn somrarna 2012 och 2013.
Sommaren 2015 byggdes beachvolleyplaner för 100 000 kronor, som knappt användes. Nu ska banorna göras vid med rätt sand och rätt höjd på näten.
Gå till toppen