Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Känslan styr hennes konstskapande

Moderna och abstrakta målningar i flera lager. Rydebäckskonstnären Helena Björkqvist ställer ut sina verk under årets konstrunda.

Det började redan när hon var liten. Då möblerade hon gärna om och försökte få syskonen att byta rum.
– Jag har alltid ritat och målat. När jag fick mitt första målarset av mina föräldrar målade jag ett stilleben och nu är jag här och har hittat mitt eget signum, säger Helena.
Intresset för färg och form har alltid funnits med henne och i dag jobbar hon både med sin konst och som inredningsdesigner med det egna företaget ”H inredningsdesign”.
– Just nu gör jag två saker jag trivs med och det är jätteroligt. Ibland känns det inte ens som att jag jobbar, säger hon.
På tomten utanför köket har planen för en ny ateljé så smått börjat synas. Tills hon kan flytta ut dit har hon ett arbetsrum i huset.
Där står tavlorna radade mot väggen och ett färgfläckigt staffli håller upp en stor röd tavla.
– Jag har nästan alltid någon på gång. Jag jobbar i flera lager så jag bygger efter hand och så gillar jag att testa olika material som kan vara snyggt som bladguld eller någon bit metall.
Till Örenäs Gård där hon ställer ut på konstrundan tar hon med de flesta tavlorna hon har – även favoriterna som det ibland kan vara svårt att skiljas från.
– Det har gått bra för mig, jag hade jättemånga besökare förra gången och jag har nog sålt runt 100 tavlor. Men ibland tar det emot att lämna iväg en tavla, säger hon.
Egentligen trodde hon att främst yngre personer skulle gilla hennes verk men där har hon fått tänka om.
– Nästan alla som kommer och tittar säger något positivt. Det de gillar är att de kan titta länge och upptäcka nya saker i tavlorna.
Årets konstrunda är knappast hennes första utställning. Förutom tidigare konstrundor och utställningar på andra orter i södra Sverige så har hennes konst visats i italienska Bologna.
– Jag läste inredningsdesign i Florens och pratar flytande italienska så det var roligt när jag fick skicka ner mina verk till Bologna, berättar hon.
Inspirationen till hennes skapande är svår att sätta fingret på, säger hon, men konstaterar ändå att hon drivs av sina känslor.
– En gång var det en kund som beställde ett särkilt motiv men då blev det liksom inte jag. Idéerna bara poppar upp men det ska vara något jag känner för. Det måste vara en känsla som styr skapandet.
Och så testar hon sig fram med material hon tänker kan vara fina att blanda in i sina tavlor. Rivna tapetbitar, snören, gips.
– Det är det jag tycker är så kul, att skapa och vara kreativ.
Att lägga konstnärskapet på hyllan finns det inte en tanke på.
– Det är ju mitt sätt att slappna av på och ta det lugnt. Min man säger att det inte går att få kontakt med mig när jag är igång.
Vem: Konstnären och inredningsdesignern Helena Björkqvist.
Bor: I Rydebäck.
Familj: Maken Henrik Björkqvist, barnen Agnes, Caisa och Olle Björkqvist samt katten Sixten.
Aktuell: I konstrundan 24-28 mars.
Var: Örenäs Gård och samlingsutställning i Stenladan i Torup.
Gå till toppen