Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

BUF går på knäna - flera slutar

Personal som slutar. Stress och överbelastning. Barn-,ungdom och familjeenheten (BUF) som arbetar med ensamkommande flyktingbarn slår nu larm om sin arbetssituation.

I en skrivelse till kommunchef Herman Crespin och kommunalrådet Péter Kovács (M) slår personal på BUF-enheten larm om att arbetet med ensamkommande flyktingbarn håller på att gå över styr. I skrivelsen beskrivs situationen som "ohållbar" och man kräver nu att något görs.
Enligt personalen har enheten sen sommaren 2015 drabbats av massavhopp. Åtta av 18 anställda har sagt upp sig. Det i kombination med letande av jourfamiljehem har också ökat stressen på övrig personal.
Under det senaste halvåret har åtta ensamkommande flyktingbarn blivit placerade i familjehem. Personalen pekar i skrivelsen att det beror på den oro och konflikter som funnits på de hittills trångbodda HVB-hemmen.
De menar också att personal som inte är anställda för att hantera flyktingbarnen nu gör detta. I dagsläget avsätts 4,5 tjänster åt detta, men det räcker inte till.
"Hela BUF berörs av den stora arbetsbelastningen. Det har medfört öka stress och en svår psykosocial arbetsmiljö för samtlig personal", skriver man.
Personalen flaggar för att arbetet med de ensamkommande tar så mycket resurser att andra barn som behöver hjälp får stå tillbaka.
"Av totalt 29 placerade barn i familjehem så är hela 12 av dessa ensamkommande.
De anser också att deras närmsta chef far illa.
Ett beslut om att flytta familjehemsteamet till socialtjänstens utredningsgrupp faller inte i god jord. Enligt personalen kommer det att komplicera arbetet ytterligare eftersom då två olika grupper ska hantera de ensamkommande.
Istället vill BUF-personalen att en ny enhet bildas som är helt inriktad på att arbeta med denna målgrupp.
Péter Kovács (M) är förvånad över att skrivelsen är riktad till bland annat honom.
– Det verkar som om cheferna inom socialen inte känner till det och att personalen går förbi sina egna chefer.
Vad säger du om innehållet - det verkar ju vara något som inte fungerar på BUF?
– Man kan få den uppfattningen ja. Men jag vill veta mer om vad det här handlar om och i nästa vecka tar jag ett möte med socialnämndens ordförande Peter Schölander.
Gå till toppen