Släktforskning

Han vet allt om genvägen till våra rötter

Peter Sjölund vet hur man släktforskar med hjälp av DNA. Här är han med handboken som ger svar på alla nybörjares frågor i detta ämne.Bild: ROLAND CLASSON
Peter Sjölund har blivit ett ansikte utåt för DNA-forskningen i Sverige. Han är en av pionjärerna och vet det mesta om hur man kan hitta sina släktingar via DNA-test.
Allt fler letar efter sina rötter. Många släktforskare tar nu hjälp av DNA, en genväg för att få veta mer om sina anor.
– Men man måste ha lite tur och en strategi för att lyckas. Och det räcker oftast inte med att bara testa sig själv. Det kan krävas test av många personer för att få veta hur ett släktskap ser ut i verkligheten, säger Peter Sjölund.
Han håller gärna föredrag om hur man släktforskar med hjälp av DNA och hur DNA kan lösa släktgåtorna.
– Intresset för att forska med hjälp av DNA-tester bara växer, det har blivit en enorm ökning i Sverige och runt om i världen de senaste tre åren. DNA öppnar nya dörrar och har revolutionerat släktforskningen, säger Peter Sjölund.
Enbart i Sverige har hittills närmare 15 000 släktforskare DNA-testat sig. Under Släktforskardagarna i Nyköping i augusti förra året var det omkring 300 personer som gjorde DNA-test.
– De har nu fått svar och alla har hittat nya släktingar, säger Peter.
Att vi kan använda DNA för släktforskning bygger på att vi ärver allt vårt DNA från våra anfäder och anmödrar enligt särskilda mönster. Det finns tre typer av DNA: autosomalt DNA, YDNA och mtDNA.
Allt det här kan ju tyckas vara väldigt komplicerat. Det krävs stor kunskap och avancerad teknologi, men Peter Sjölund har svar på de flesta frågorna om DNA, vilket företag man ska anlita, hur själva ”topsningen” går till och hur man förstår att man fått en ”träff” med en ny släkting.
Därför föreläser han bland annat på Malmö stadsarkiv vid Släktforskningens dag den 19 mars. Räkna med fullt hus. Då får också alla en möjlighet att göra DNA-test.
– Att göra DNA-test är som att köpa lotter – men med garanterad vinst varje gång. Man får alltid reda på något spännande, men man måste samarbeta med andra släktforskare för att förstå hur släkterna hänger ihop, säger Peter.
Han föreläser även i Höganäs (Restaurang Bryggan) den 19 april:
– Det vore kul om vi kunde få till en liten DNA-boom i Kullabygden, säger Peter.
Alla som släktforskar måste dock först börja med den traditionella släktforskningen med kyrkböckerna och källorna med födda, vigda, döda och husförhörslängder. Här finns grundfakta. Och via kyrkböcker, bouppteckningar och mantalslängder går det att komma ungefär 400 år tillbaka i tiden. Den som sedan tar hjälp av DNA-forskning har möjlighet att kartlägga släktskap längre bakåt i tiden, kanske ända till Vikingatiden.
Peter Sjölund känner släktforskare som lyckats identifiera okända fäder med hjälp av DNA-tester och adopterade personer som fått hjälp att hitta sina biologiska föräldrar.
– Men det kan också bli helt oväntade resultat: att det visar sig att en pappa inte är en biologisk pappa, eller att kusinen faktiskt inte var en kusin. Med hjälp av DNA-test kan vi verifiera att de släktingar vi hittat i de skriftliga källorna verkligen stämmer, säger Peter.
Men det är inte gratis. Ett vanligt DNA-test kostar 99 dollar, ungefär 850 kronor.
– Och vill man veta allt om Y-kromosomen kan det kosta ungefär 5 000 kronor. Kom ihåg att vi släktforskare med våra DNA-tester bidrar till utforskningen av det mänskliga släktträdet och det är också viktigt, säger Peter.
Själv fick Peter Sjölund en nästan osannolik present för någon månad sedan. En man i Västerbotten hade DNA-testat sig och visade sig bära på nyckeln till gåtan vem som var Peter Sjölunds farfars farfars farfars far.
– Det var århundrades upptäckt för min del. Tack vare att DNA gav en länk bakåt kunde min fädernelinje ledas vidare från 1762 ända till bonden Per Östensson i Nätra socken i Ångermanland, född omkring år 1500. Det är detta som gör DNA så magiskt för oss släktforskare, säger Peter Sjölund.
Fakta Peter Sjölund
Bor: i Härnösand.
Familj: fru och två barn.
Yrke: kemikalierådgivare vid Explizit Environment AB.
Hobby: har släktforskat sedan 1989, är ordförande för Härnösands Släktforskare och har en blogg på Rötter.
Aktuell: har nyligen gett ut en bok, Släktforska med DNA, som även är nummer 9 i Sveriges släktforskarförbunds serie i handböcker.
Var med och bildade nätverket SSGG (Svenska Sällskapet för Genetisk Genealogi) som ska vara ett stöd för släktforskarna och driva DNA-släktforskningen framåt. Verksamheten i SSGG sker i samarbete med Sveriges släktforskarförbund.
De tolv experterna i SSGG är Peter Sjölund, Mats Ahlgren, Karin Bojs, Eva von Brömsen, Magnus Bäckmark, Christina Sagersten, Eva Sjöqvist Persson, Olof Cronberg, Anders Berg, Jakob Norstedt-Moberg, Rolf Berlin och Sture Bjelkåker.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
SSGG hemsida
Malmö stadsarkiv
Kullabygdens släktforskare
Gå till toppen