Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Populärt prova på handfast hantverk

Konsthantverk ligger i tiden. Intresset ökar, även för att skapa själv. Det visar de prova på-verkstäder som Karla konsthantverk i Helsingborg ordnar. De flesta blev snabbt fulltecknade.

Ett ganska litet rum är fyllt av ganska stor förväntan. Det är tisdag kväll och premiär för prova på-verksamheten hos Karla konsthantverk. Tova, tälja och tillverka smycken i återvunnet gummi är några verkstäder som väntar under våren, denna kväll står keramik på programmet.
Ingvor Green har delat ut lera till de andra sex runt bordet. Första momentet blir att forma det mjuka materialet med tummarna. Hon smyger snart in fler förslag till handgrepp och den fyrkantiga biten antar nya skepnader.
– Hur var det nu du gjorde? undrar någon och provar sedan på nytt.
Andra låter händerna finna sin egen väg och frågar sedan. Kvällen i verkstan har börjat hitta sin form.
Karla konsthantverk är en butik och ett galleri som drivs tillsammans med en grupp konsthantverkare.
– Det finns ett stort sug efter att få komma och testa olika hantverk. Vi har fått frågor om det från kunder under flera år, säger butikschef Ingrid Svensson.
Efter att ha flyttat till något större lokaler och fått stöd av Visionsfonden i Helsingborgs stad blev det möjligt.
Vårens verkstäder blev snabbt fullbokade, men än finns det platser till ett föredrag av silversmeden Göran Aulin den 10 maj och ett studiebesök hos konstsmeden Lars-Otto Lindskog den 24 maj.
Vad beror det stora intresset för konsthantverk på?
– Jag tror att vi har ett behov av att använda våra händer och göra något praktiskt samtidigt som lokalt producerat konsthantverk ligger i tiden, många har tröttnat på slit-och-släng.
Ingvor Green har en förklaring till när det gäller att skapa själv.
– Det ger möjlighet till avslappning, att helt gå upp i något annat än det vanliga.
Flera som deltar denna kväll ska prova fler verkstäder under våren.
– Det är perfekt att få testa först på det här sättet, i stället för att binda upp sig på en kurs på tio gånger, om man inte riktigt vet vad man vill. Det kostar dessutom en del pengar, säger Eva Lihtell.
De här kvällarna är gratis för deltagarna eftersom staden går in och stöttar. Fortsättning följer, även om många kvällar är fulltecknade. Det kan dock bli tal om fler tillfällen, men inget är ännu bestämt.
Gå till toppen