Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Företaget som byggt en stenmarknad

Nio år har det tagit Nordskiffer i Höganäs att få bygg-Sverige att återupptäcka skiffer till fasader och tak. Nu är proppen ur och marknaden ser ut att kunna bli hur stor som helst.

Det är en rätt märklig historia egentligen. Björn Jansson har varit företagare hela livet. Jobbade med TV och kamerateknik när han och Tulsa Jansson fortfarande bodde i Stockholm.
– Jag gjorde kompletta scenbyggen för massor av TV-shower. Till fyran, trean och till SVT. Kockduellen och Jeopardy till exempel. Tidigare hade allt sådant byggts på plats i TV-studion. Jag byggde allt i min egen verkstad och körde det färdigt på trailer till TV-husen, säger Björn Jansson.
På kamerasidan handlade det om avancerade speciallösningar till idrottsevenemang som exempelvis världsberömda travloppet Prix d'Amérique i Paris och till EM i friidrott.
Men det blev för mycket.
– Jag jobbade för mycket och gick helt enkelt in i väggen. Det tog två år att bli människa igen.
Familjen Jansson lämnade Stockholm för tolv år sedan, bland annat för att kunna leva i ett lite lugnare tempo. De hittade drömhuset på Båtsmansgatan och slog sig ner i Höganäs.
För nio år sedan drogs Nordskiffer igång.
– Jag har alltid varit fascinerad av material, det var ju en stor del av TV-jobbet också. Vi var på semester i Frankrike och lade märke till att många hus hade skifferfasad mot havet. Förklaringen var helt enkelt hållbarhet och tålighet. Skiffer är ett fantastiskt material och inte dyrare än puts och fibermaterial.
Marknaden har varit blygsam sedan de svenska skifferbrotten en gång i tiden slogs ut av nya material. Nu har det vänt.
– Det är utan tvekan så att det är vi som har byggt marknaden. I år levererar vi 20 000 kvadratmeter fasad, till exempel till Bo Klok i Malmö, och till ett nytt bostadsområde i Hittarp. I Helsingborg finns en hel del av våra fasader men inte så mycket i Höganäs ännu.
Hur är det med miljön när skiffer bryts i dagbrott?
– Vi har koll. Nästan allt vi säljer kommer från leverantörer i Europa, något från USA och Brasilien. Vi säljer även svensk skiffer. Vi åker runt och ser hur det fungerar hos alla vi handlar med. Asien köper vi inte från av etiska skäl och av kvalitetsskäl. Det finns så många exempel på när kinesisk sten som exporterats hit både rostar och frostsprängs. Se på Dunkers till exempel. Graniten har blivit brunfärgad för att den innehåller järn och det ska den inte göra. Man ska inte låta pengar gå före kvalitet.
Varför tror du att ni blev årets företagare i Höganäs?
– En del tror jag handlar om vårt arbete för hållbart byggande, miljötänket och trenden vi har skapat. Utvecklingen i företaget är en annan del – vi har ökat omsättningen nära 20 procent om året.
Hur mycket betyder ett sådant pris?
– Det är jättestort att få veta att andra har sett vad vi gör och tycker att det är bra.
Företag: Nordskiffer.
Var: Lager, showroom och kontor på Verkstadsgatan 2, Höganäs.
Marknad: Sverige.
Anställda: 4 heltid, två deltid.
Omsättning: 11,7 miljoner 2015.
Resultat: Drygt en miljon 2015.
Gå till toppen