Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husfilosof som gör konst av vardagslivet

Han kan vrida och vända på samma fråga i en evighet, precis som han i sina tavlor söker nya perspektiv på samma motiv. För Dunkers nye husfilosof är frågan om identitet ständigt närvarande.

Yngste sonen har öroninflammation och Martin Severinson har en förmiddag hemma i Östra Lerberget. En köksbänk är överbelamrad med målningar, liksom bordet i vardagsrummet.
– Jag gjorde ett försök att ha en särskild ateljé ett tag, men det fungerade inte med en vardag och ett familjeliv som pågår konstant runt omkring mig, säger Martin Severinson.
Vid sidan om sitt konstnärskap är han lärare i filosofi på Kullagymnasiet i Höganäs, och fyrabarnspappa. Målningarna som trängs i röran i villan vittnar om den ständigt närvarande vardagen, i både bild och text. "Där mellan mammaklänningen och pappastegen (vid välta koppens mjölksjö) stod lilla mötesplatsen att finna", står det skrivet i underkant på en ännu inte färdigställd målning.
– Det är ju ungefär så här det är, man möts på en liten plats mellan föräldraskapet och jobbet, kanske är pappastegen karriären som pågår vid sidan om, eller något annat.
Martin Severinson växte upp på Fredriksdal, i en typisk arbetarfamilj. Kanske är det därför frågan om identitet ständigt återkommer i hans konst, och i filosofiska samtal och tankar.
– Jag var först i min familj att utbilda mig på universitetet, så någon form av klassresa har jag ändå gjort, säger han.
När han läste filosofi i Lund blev känslan av att komma in utifrån påtaglig, berättar han. En universitetskarriär intresserade honom inte. I stället gick han konstutbildningen på Sundsgården och läste pedagogik. Sedan 1999 har han arbetat på Kullagymnasiet.
– Jag har aldrig känt någon anledning att byta jobb, säger han.
Skolpojken Martin Severinson spelade fotboll och sprang i kvarteren på Fredriksdal som alla andra. Samtidigt hade han en stor talang för att teckna, något som både hans mamma och lärare fångade upp när han gick i högstadiet. Han hoppade på en kurs på Folkuniversitetet där han visade sig vara yngst i klassen.
– In kom en dam och slängde av sig morgonrocken mitt framför näsan på oss. Jag som var inställd på att måla stilleben blev rätt så chockad. Men lärarna var förstående och lät mig sitta i ett särskilt rum där jag kunde måla av citroner.
Martin Severinson läste böcker och han minns att han redan som barn funderade över frågor utan självklara svar.
– Frågor om estetik och moral kan jag fundera över i det oändliga, det stör mig inte alls att svaren inte är givna, tvärtom, jag tycker om när jag tvingas tänka i nya banor.
I Höganäs var han med och drog igång Pecha Kucha och i Helsingborg leder Martin Severinson sedan förra året de filosofiska samtalen på Dunkers kulturhus. Samtalen är välbesökta, med både oskolade personer och människor med större vana att prata filosofi.
– Det är en stor utmaning, variationen berikar, men egentligen hade jag hoppats att den hade varit ännu större, med fler besökare från andra kulturer och olika delar av samhället.
Nytt för i år är att samtalen sker i konsthallarna för att knyta an till utställningarna.
– Både konsten och filosofin handlar om att beskriva verkligheten, för mig är det bara två olika sätt att behandla samma frågor, säger Martin Severinson.

Penslar med personlighet

"Mina penslar som allt eftersom tar form efter den skapande processen. De blir var och en personlighet och karaktär med sin speciella förmåga att ge sitt uttryck. Några av penslarna har följt mig i snart tjugo år. De är en samling goda vänner och bekanta."

Martin Severinson

Ålder: 44
Bor: I Lerberget
Familj: Hustrun Malin och barnen Oskar, 18, Tove 16, Alve 11 och Eskil 8.
Gör: Lärare och konstnär
Aktuell: Leder filosofiska samtal på Dunkers Kulturhus efter Tulsa Jansson och ställer ut på Galleri Fredland i Arild under konstrundan. Nästa samtal på Dunkers ges den 12 april på temat Vad är pulsen på vår tid?
Gå till toppen