Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu upphör stadens hjälp

Snart stängs Stenbrogårdens camping för EU-migranterna. Staden tänker inte erbjuda andra boendelösningar men öppnar för att bidra till resor tillbaka till hemlandet.

Senast den 31 mars ska migranterna ha lämnat campingen.Bild: Anders Malmberg
Ett 40-tal EU-migranter har sedan ifjol våras fått bo i tält på Stenbrogårdens campingplats.
Helsingborgs stad erbjöd den lösningen efter att migranter först olagligen bosatt sig i stadens parker.
Men snart dras den hjälpande handen tillbaka.
Senast den 31 mars ska migranterna ha lämnat campingen. De kommer inte att erbjudas någon annan plats utan måste därefter ordna boende på egen hand.
– Tidplanen ligger fast: fredag den 1 april ska det vara tomt på campingen, säger Mattias Hennius, stadens press- och medieansvarig.
Han hänvisar till ett beslut fattat av kommunstyrelsen i januari. Den blågröna majoriteten enades då om stoppet.
"Vi sa redan från dag ett att det var en tillfällig lösning. Det är inte försvarbart att permanent driva camping för en viss grupp", sa Peter Danielsson (M), de blågrönas ledare.
Han tillade att det handlade om att lösa en situation som blivit mer akut: det inträffade bränder i flera illegala läger och helsingborgare klagade på nedskräpning. Majoriteten ansåg också att staden i och med campinglösningen gjort mer än vad den egentligen hade behövt.
På Stenbrogården har flytten börjat förberedas genom att en container placerats ut. Under veckan kommer representanter för staden att informera EU-migranterna om det praktiska och förhöra sig om hur dessa ser på framtiden efter stängningen.
För en del migranter som HD talat med är det aktuellt att återvända till Rumänien. Men de saknar pengar till detta. Är staden beredd att bekosta resorna?
– Ja. Staden kan efter ansökan och behovsprövning ge bidrag till hemresor. Detta har skett vid ett antal tidigare tillfällen. Det som styr är vilka behov den som ber om resa har, svarar Mattias Hennius.
Staden har dock inga planer på att hjälpa till med någon flytt inom Sverige. Det är heller inte aktuellt med någon annan ekonomisk ersättning än till hemresor. Sådana resurser kan däremot finnas hos de organisationer som staden samarbetar med, enligt Mattias Hennius. Till dessa hör Svenska kyrkan, Röda korset och Frälsningsarmén.
Gå till toppen