Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sexuellt motiv misstänks bakom mord på 60-årig kvinna

En 27-årig man åtalades på onsdagen för mordet på en 60-årig kvinna i Stidsvig.

Bild: Hussein El-alawi (arkiv)
Den 60-åriga kvinnan hittades död i ett skogsområde tidigt på morgonen den 4 oktober förra året. Kroppen, som bar spår efter fyra knivhugg i halsen och ett i flanken, låg gömd i en uttorkad bäckfåra.
Dagarna därpå greps en 27-årig man som i ett års tid hade bott i sin bil i samma skogområde. Mannen har nu suttit häktad i drygt fem månader – och nekat till alla anklagelser lika länge,
Detta trots att hans blod hittats på den mördade kvinnans jacka och kvinnans blod på 27-åringens byxor, skor och huvtröja. Dessutom har kammaråklagare Eleonora Johansson ett ögonvittne i form av en kvinna som såg 27-åringen med en kropp vid brottsplatsen när hon red i området. 27-åringen medger att han flyttat den döda kvinnans kropp sedan han hittat henne i skogen men förnekar att han orsakat de dödliga skadorna.
Motivet till mordet är oklart men åklagare Eleonora Johansson misstänker att dådet kan vara sexuellt betingat. I 27-åringens dator hittade polisen en uppseendeväckande stor mängd våldspornografi. Dessutom upptäckte mordutredarna att mannen dragit ur snöret på sin nyinköpta huvtröja och lagt det i fickan.
– Det är tänkbart att hans avsikt var att binda kvinnan med snöret, säger Eleonora Johansson.
Hon framhåller att det varken finns några tekniska eller biologiska spår som tyder på att mordet bär sexuella förtecken.
– Det är inte min uppgift att fastställa motivet men jag presenterar en möjlig motivbild. Och några andra motiv går inte att se. Mannen och kvinnan kände inte varandra och något rån var det inte, eftersom hon hade alla sina värdesaker kvar, säger Eleonora Johansson.
Den 60-åriga kvinnan kände liksom många andra i Stidsvig till den 27-årige mannen och att han bodde i sin bil i skogen. I förhör har kvinnans anhöriga berättat att hon kände obehag av mannen och undvek honom. Att mannen skulle ha angripit kvinnan sedan hon konfronterat honom förefaller osannolikt.
27-åringen kom till Sverige häromåret från sitt hemland Litauen. Han har försörjt sig på olika ströjobb, bland annat trädgårdsarbete. De senaste åren hade 27-åringen bott i sin bil på olika platser och senast i Stidsvig.
Mannen är även misstänkt för delaktighet i en härva med närmare en miljon smuggelcigaretter som polis och tull avslöjade under en omlastning i Klippan sommaren 2012.
Rättegången inleds den 30 mars och beräknas pågå i fem dagar.
Gå till toppen