Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Gränskontroller kan bestå året ut

Diskussioner pågår kring en ny civil kontrollstyrka, en ny tågstation för flyktingkontroller och ett ändrat regelverk. Det pekar på att gränskontrollerna fortsätter resten av året – och kanske längre.

När regeringen strax före jul beslöt om gräns- och id-kontroller vid Öresund var budskapet att de skulle fortgå tills flyktingtrycket mot Sverige dämpats.
– Kontrollerna blir inte kvar längre än nödvändigt, sade infrastrukturminister Anna Johansson (S).
I värsta fall skulle id-kontrollerna bli kvar till den 4 juli. Förordningen gäller nämligen bara ett halvår.
Men vecka för vecka blir det allt mer uppenbart att gränsstrulet för Öresundspendlarna lär bestå längre än så. Troligen året ut. Kanske ännu längre.
Gräns- och id-kontrollerna ledde tidigt till att antalet asylsökande dämpades till en nivå som justitieminister Morgan Johansson (S) såg som "mer hanterlig".
Just nu söker 500 personer per vecka asyl i Sverige.
– De asylsökande som ankommer till Skåne kommer så gott som uteslutande till Trelleborg. Bara några få asylsökande per vecka kommer till Sverige över Öresund, säger Helene Granvik, utredare vid gränspolisen i Malmö.
Trots nedgången anser regeringen att gränskontrollerna måste finnas kvar som en markering av en ny hårdare flyktingpolitik.
Enligt Morgan Johansson är den signalen viktig för 400 000-600 000 flyktingar som vistas i Tyskland utan att ha sökt asyl där.
Enligt regeringen finns det fortfarande "en risk för ordning och inre säkerhet i Sverige" om gräns- och id-kontrollerna upphör.
Därför ser regeringen snarare skärpta gränskontroller framför sig, något som ingår i en beredskapsplan för en ny flyktingkris som arbetats fram i regeringskansliet.
Statsministern talar om "en back up-plan", men några detaljer om innehållet går inte att få fram.
På tre sätt diskuteras nu ändrade gränskontroller:
•Trafikverket räknar på kostnaden för en ny hållplats före Hyllie där alla gränskontroller kan ske.
•I riksdagens justitieutskott har frågan väckts om nya regler för id-kontroller så att de kan fortsätta efter den 4 juli utan att först avskaffas under en karenstid fram till den 18 juli.
•I Malmö är polisen på väg att rekrytera civila kontrollörer så att gränskontrollerna kan präglas av kontinuitet och uthållighet.
– Vi har ingen tanke på att lägga ner. Vi rekryterar 70 personer som visstidsanställs till den 31 juli 2017, säger Helene Granvik.
Beskeden från regeringen har varit snarlika:
– Id-kontroller ska vara kvar tills vidare, säger Anna Johansson.
– Gränskontroller blir troligen kvar hela våren, säger Morgan Johansson.
Och på torsdagen gjorde Stefan Löfven klart att kontrollerna har avsedd verkan:
– Antalet människor som kommer till Sverige har sjunkit dramatiskt. Fler söker asyl i EU. Det var hela poängen, sade han efter ett möte i EU-nämnden.

De asylsökandereser inte längreöver Öresund

Under den senaste månaden har 2 482 personer sökt asyl i Sverige, varav 145 ensamkommande barn.
Bara en knapp tiondel av dessa personer har kommit till Sverige via Skåne.
Under perioden 12/2-13/3 kom 270 asylsökande till Skåne, varav 22 ensamkommande barn.
Enligt polisen har de allra flesta av dessa 270 ankommit via Trelleborg.
Bara några få asylsökande per vecka lyckas ta vägen över Öresund.
Gå till toppen