Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klädkollektion tas fram i ny integrationssatsning

Moderna plagg som speglar olika kulturer: Jamila El-Hallah är kreatören bakom projektet "I Am Fashion".

Jamila El-Hallah får snart sällskap i ateljén av ett större gäng designers och sömmerskor. Och till sommaren får helsingborgarna se deras kreationer.Bild: Patricia Ståhl
Det är en förväntansfull Jamila El-Hallah som vi träffar bland symaskiner i en lokal på Närlunda.
Tack vare ett bidrag på 100 000 kronor från stadens visionsfond blir hennes drömprojekt verklighet: att skapa en helt ny klädkollektion där kulturer möts.
Men för att lyckas behövs kolleger. Just nu rekryterar hon 10-15 kvinnliga designers och upp emot 20 sömmerskor. De sistnämnda har som röd tråd att de alla nyligen kommit till Sverige och saknar arbete.
– Många av dem är väldigt kreativa både inom sömsmål och mönsterkonstruktion, men invandrarkvinnor har svårt att komma ut i samhället och det svenska arbetslivet. Jag vill ge dem den chansen, säger Jamila El-Hallah.
För 15 år sedan åkte hon, som har marockanska rötter, till Paris för att utbilda sig till designer.
– Jag vet hur det känns att komma till ett land och inte kunna språket. Det är kämpigt att lära sig, och sedan ska man ut i samhället.
Gruppen ska träffas ett par gånger i veckan och ta fram 40-50 olika plagg från skiss till färdig kreation. Tyngdpunkten ligger på kläder till kvinnor, som klänningar och blusar, men männen glöms inte bort.
Kollektionen visas upp för allmänheten i samband med HX i augusti. Jamila El-Hallah utesluter sedan inte att ta steget vidare mot handeln.
Temat för projektet är fusion: flera kulturer ska smälta samman till en stil. Bortom nål och tråd finns djupare mänskliga ambitioner.
– Mode är inte bara kläder, utan det skapas av en blandning av olika kulturella bakgrunder, värderingar och attityder. Det ska synliggöras i våra plagg, säger hon.
Att inspiration hämtas från Nordafrika, Balkan, Latinamerika och Mellanöstern är ingen tillfällighet.
– Det är folk som det finns så mycket fördomar om. Men vi är alla ett. Det här projektet är en integration mellan svenskar och invandrare.
Den kommunala Visionsfonden stöttar projekt som är nyskapande, innovativa och utvecklar staden. Förutom Jamila El-Hallah får två andra satsningar pengar i årets första omgång:
Creative Corner: Arvid Karlefors får 100 000 kronor till ambitionen att starta en "öppen verksamhet där viljor och ambitioner hos stadens unga möter erfarenheten och kompetensen hos stadens näringsliv". Han letar nu en lokal för mentorskap, inspiration och företagaranda.
Integration genom cricket: Mohammad Gholami tilldelas 60 000 kronor för att "visa upp och bjuda in till en idrottskultur som är välbekant för många nya helsingborgare, men i det närmaste okänd för dem som har bott här längre".
Den 1 maj är sista ansökningsdag för årets andra omgång av Visionsfonden.
Gå till toppen