Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kostymateljén sprakar av 1950-talets kulörer

Manus är inte klart, men i Bruksspelets kostymateljé lyser redan flitens lampa.

En stor kasse med kläder och skor står på bordet i Bruksspelets lokal inne på Sågen i Klippan.
Susanne Jönsson och Annika Lindquist från kostymgruppen packar upp, beundrar en ljusgrön Coco Chanel-inspirerad jacka och diskuterar Susannes första försök att av ett gammalt lakan skapa en vid 50-tals kjol. Fyra meter tyg gick det åt.
– Det ska bli så roligt att få sy färgglada kläder, säger hon.
Årets Bruksspel har tagit ett kliv fram till 1957, när arbetarna hade mer fritid och pengar till kläder. Susanne Jönsson i kostymgruppen ser fram emot ett hårt och roligt jobb.
När Bruksspelet går in på sitt fjärde år har man lämnat 1870-talets murriga arbetarkläder bakom sig. De flesta kostymer syddes då av gamla lakan som färgades i dova, bruna nyanser.
Tidigare kunde mycket återanvändas, men nu måste kostymer till ett 60-tal medverkande – en del med flera klädbyten – lånas, köpas, sys eller tiggas ihop.
– Vi får börja nästan från noll, säger Heléne Lindquist.
Liksom tidigare år finns en professionell kostymör i bakgrunden, medan sex frivilliga gör mycket av syjobbet.
Det var många som skulle samsas och ibland uppstår det krockar.
I år utspelar sig handlingen kring Folkets hus år 1957, där Klippans finpappersbruks arbetare ägnade sin utökade fritid åt dans, brottning och restaurangbesök inom ramen för ett blomstrande föreningsliv.
Hattprovning. Annika Lindquist och Bruksspelets producent Heléne Lindquist har tiggt ihop kläder från Klippanborna.
– Det var många som skulle samsas och ibland uppstår det krockar, säger Bruksspelets projektledare och producent Heléne Lindquist.
Regissör och manusförfattare Annika Kofoed filar fortfarande på de sista detaljerna i manuset tillsammans med Bim Wikström.
Körrepetitionerna har däremot redan dragit igång.
– Vi har fått de första låtarna av P-O Nilsson, som skriver musiken i år också. Det är alltid lika spännande, säger Heléne Lindquist.
Klackskor, myggjagare och en tv-kamera från 1950-talet sökes till Bruksspelet 2016.

Bruksspelet 2016

Är en lokalhistorisk musikal som nyskrivits varje år sedan starten 2013 och genomförs av professionella och amatörer i samarbete.
Var de första två åren ett Leaderprojekt men står från och med 2015 på egna ben ekonomiskt.
En bidragsansökan har skickats till kommunen och brev till sponsorer är på väg ut.
Förköp av biljetter kan göras från och med nästa vecka.
Gå till toppen