Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Ledare: Det fria ordet står under attack. Skyddet måste stärkas. Nu.

De största svenska tidningarnas sajter utsattes för en överbelastningsattack under lördagskvällen – bara några dagar efter att Säpo publicerat sin årsbok som bland annat varnar för effekten av just nätattacker.
Moderna krig kan föras utan tunga vapen, att släcka sajter kan räcka.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Landets samtliga större tidningar drabbades och även HD-Sydsvenskans båda sajter låg nere under flera timmar.
Det är fortfarande oklart vem eller vilka som ligger bakom, men på ett anonymt Twitterkonto publicerades en varning och ett hot om fler angrepp. Anders Ahlqvist som är IT-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning beskriver attacken som omfattande och samordnad.
"Att döma av det vi vet hittills pekar kontot österut", sade han till TT på söndagen.
Det som händer vid en överbelastningsattack är att nätverk av datorer överöser en webbplats med information i syfte att göra denna sajt onåbar – i praktiken att krascha den. Datorerna som används kan vara kapade och fjärrstyrda utan ägarnas vetskap.
Målet var det fria ordet, den fria nyhetsförmedlingen och åsiktsbildningen. Och därmed demokratin. En attack mot fria medier är en attack mot hela samhället.
Det är ytterst alarmerande att alla dessa tidningssajter kunde slåss ut samtidigt. I ett fungerande samhälle fungerar medierna, dygnet runt, alla dagar. Inte minst i en krissituation är informationsförmedlingen ovärderlig. Sajterna är en del av den digitala infrastrukturen.
Makthavarna måste ta det inträffade på stort allvar.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill nu diskutera vidare med medieföreträdare om bättre beredskap och skydd mot den här typen av attacker.
"En djupt oroande attack mot media och det fria ordet", skrev han på lördagskvällen på Twitter.
Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna, påminner om den "hotbild som finns mot Sverige" och vill utreda möjligheterna att skapa en ny myndighet för psykologiskt försvar riktat mot "den nya tidens hot".
Men en ny myndighet är inte det samma som vässad beredskap.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, finns redan. Att den misslyckas med uppdraget – samhällsskydd och beredskap, alltså – ska inte läsas som ett behov av ytterligare en myndighet, utan en påminnelse om att den digitala säkerheten måste hanteras bättre. Det kan säkert göras i befintlig struktur.
Roland Heickerö, professor i informationssäkerhet, påminner om att ryska nätaktivister har legat bakom liknande attacker tidigare:
"Man får gå tillbaka till vem som har intresse av det, och varför attackerna kommer just nu. Då får man titta på det storpolitiska maktspel som pågår för tillfället", säger han till TT.
Det går inte att i det här sammanhanget blunda för den ryska propagandan och Rysslands nonchalans inför internationella regler.
Men oavsett vem som ligger bakom påminner attacken om hur sårbart samhället är och pekar på ännu en lucka i det svenska försvaret. Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde är en realitet att förhålla sig till.
I den nyligen publicerade årsboken för 2015 pekar Säpo på hur den ökande ryska propagandan sprids genom olika metoder – officiella kanaler – men också med hjälp av inhyrda nättroll.
"Sådan påverkan kan ske genom stöd till ytterlighetsrörelser, informationsoperationer och desinformationskampanjer", skriver Säpo.
I skriften Trolltider – varning för rysk desinformation från tankesmedjan Frivärld beskrivs hur Ryssland använder information och desinformation för att påverka opinion och beslut – inte minst de försvarspolitiska vägvalen i Europa.
President Putin är före detta KGB-officer och kan hantverket. Och taktiken är väl beprövad: när problemen hopar sig i inrikespolitiken kan det fungera som en avledande manöver att peka ut yttre fiender. Det kan också motivera ökad inhemsk kontroll och censur.
Det är alltså oklart vilka som låg bakom lördagskvällens attack mot svenska medier. Men den stämmer väl in i ett mönster.
Kanske var den ett test eller en maktdemonstration, kanske var det bara någon som är sur på den fria pressen. Men den visade att det går att slå ut stora mediesajter och det är djupt oroande.
Idag behövs det inte tunga vapen för att föra krig. Det räcker att släcka ner den digitala infrastrukturen. Den svenska beredskapen är inte god – inte heller på detta område. Den måste stärkas.
Gå till toppen