Släktforskning

Alla fick svar i jakten på rötterna

Så här såg det ut vid Släktforskningens dag i Helsingborg under lördagen. Totalt kom det ett 50-tal besökare till Stadsbiblioteket.Bild: Roland Classon
Det har varit Släktforskningens dag på en rad olika platser i Sverige. I Helsingborg var det Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening som gav besökarna goda råd under fyra timmar i Stadsbibliotekets bokhall.
Släktforskarna hade dukat upp med åtta stationer med datorhjälp för att hitta rätt i jakten på rötterna.
– Det blev en mycket lyckad dag, säger Anita Larsson, som var en av dem som lotsade besökarna rätt.
De som ville ha hjälp kom i en jämn ström. Och det fanns gott om plats.
– Vi uppskattar att vi hade ett 50-tal besökare under dagen. Ingen behövde vänta och alla fick sitta kvar vid datorerna tills de var nöjda med vad vi forskat fram. De allra flesta hade också namn och födelse- och dödsdatum med sig på de personer de ville veta mer om, vilket ju var en fördel, säger Anita.
Några kom också till Stadsbiblioteket för att bara prata släktforskning. Det kom även nyfikna besökare som ville veta mer om hur man släktforskar med hjälp av DNA.
– De som önskade fick information hur man gör DNA-test. Vi hade många broschyrer att dela ut, säger Anita Larsson, som också kunde räkna in 13 personer som anmälde sig till släktforskarföreningens nybörjarkurser.
Vi hittade även en trevlig affisch i entrén till bokhallen: ”Sök dina rötter”. Personerna på bilden visade sig vara nära släktingar till Christina Nygren, ledamot i Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening.
– Det är ett fint uppförstorat ateljéfoto från 1900 på min mormors föräldrar och deras barn. Jag är glad att jag har den bilden, berättar Christina.
Läs mer:
Släktforskning Helsingborgs Dagblad
Rötter
Helsingborgs släktforskare- och bygdeförening
Släktfoto med flera generationer: den stora affischen är ett uppförstorat ateljéfoto från 1900 på Christina Nygrens mormors föräldrar och deras familj. På ateljébilden syns Gustaf och Botilda Lundgren med barnen, längst fram från vänster: Judit, Evald, Knut, Ossian och Gustaf samt bakre raden från vänster: Gustaf Lundgren (bruksförman på Pappersbruket i Klippan), Egert, Botilda och Agda (Christina Nygrens mormor) samt till vänster på bilden Marie Jönsson, Kattarp (Christina Nygrens dotter) och Christina Nygren.Bild: Roland Classon
Gå till toppen