Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Årets salong slår rekord

Kullasalongen visar i år över 200 verk. Allt från textil och keramik till akvarell och teckningar ställs ut på Krapperup.

Av runt 900 verk har 202 valts ut. Leif Ståhls blyertsteckningar av Knutpunktens färjeterminal "På resa mellan Helsingborg/Helsingör" fascinerar Christina Andersson.Bild: Sven-Erik Svensson
Det är trångt mellan tavlorna i konsthallen. Aldrig förr har så många verk blivit antagna till Kullasalongen, enligt Christina Andersson, som är utställningsansvarig.
– Det brukar ligga runt 150, i år är 202 verk med. Vi kände redan när det var inlämning att det var väldigt bra kvalitet. Jag tänkte att det skulle bli tufft för juryn, och det blev det, säger hon.
Utställningen öppnar på Långfredagen. Av 160 konstnärer som lämnade in sina verk har 70 blivit antagna av juryn. Runt en tredjedel av dem har varit med på salongen tidigare.
En som debuterar på Krapperup är Margareta Bertmark från Ängelbäcksstrand utanför Båstad. Det är inte bara hennes första Kullasalong - utan första utställningen någonsin.
– Det är helt nytt för mig. Det är lite läskigt, men det är kul att andra tror på en, säger hon.
Margareta Bertmarks strandfynd avbildade i stengods skildrar naturens perfektion.Bild: Sven-Erik Svensson
Margareta Bertmark följde sin dröm om att bli konstnär och började på Munka konstskola. Därefter tipsade en kollega om Kullasalongen och hon tog chansen att komma med på utställningen och visa upp några av sina verk.
Hennes tre musselskal i stengodslera glittrar som om de just plockats upp ur vattenbrynet.
– Jag bor vid havet och går ofta med min hund längs vattnet. Då brukar jag plocka med mig pinnar och musslor och tänkta på vad jag kan göra i keramik, säger Margareta Bertmark.
Hon jobbar med att avbilda naturen, men också mänskliga former, genom såväl skulpturer som målningar. Det är formen som tilltalar henne med skalen som spolas iland ur havet.
– Formen och det imperfekt perfekta. Naturen är så perfekt i sig, så det är omöjligt för mig att göra ett perfekt musselskal.
Rick Laurances "Predator" är en av många skulpturer på årets utställning.Bild: Sven-Erik Svensson
Konstnärer mellan 80- och 20-årsåldern från hela Skåne är med, uttrycken och teknikerna är många. Allt från måleri, grafik, foto och teckningar till keramik, textil och tittskåp i trä finns representerat.
– Alla kommer från så olika håll, sedan har det varit upp till oss att de ska få sin plats i utställningen. Det som är så kul med en salong är att man aldrig vet vad man kommer få uppleva, säger Christina Andersson.
Gunnel Arlock från Arild deltar med tre glasskulpturer.
 
"Man kan nästan inte tro att det är textil, tänk att få till ett sådant djup", säger Christina Andersson om Eva Perssons verk.Bild: Sven-Erik Svensson

Konst i påsk

Sedan 1944 har Kullens Konstförening arrangerat en jurybedömd utställning.
I år lämnade 160 konstnärer in sina verk, 70 blev antagna med totalt drygt 200 konstverk.
Utställningen öppnar i Krapperups konsthall på Långfredagen och håller sedan öppet hela påskhelgen klockan 11-17, och den 
29 mars-3 april klockan 13-17.
Gå till toppen