Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Över 30 döda i terrordåd i Bryssel

Minst 30 personer har dödats och många skadats i terrordåd i tunnelbanan i Bryssel och på stadens största flygplats. Gärningsmän befaras vara på fri fot och ett belgiskt kärnkraftverk har utrymts.

Över 30 människor har dödats i terrordåd i Bryssels tunnelbana och på stadens största flygplats. Hittills tyder uppgifter på att sammanlagt närmare 200 har skadats.
Samtidigt kommer uppgifter om att kärnkraftverket Tihange i östra Belgien har utrymts på myndigheternas order.
Men det är inte känt om evakueringen av kärnkraftverket är en rutinåtgärd på grund av säkerhetsläget, eller om det föreligger något direkt hot. Enligt operatören Engie har all "icke nödvändig personal" på myndigheternas order evakuerats. Tidigare kom uppgifter om att säkerheten kring belgiska kärnkraftverk stärkts efter attentaten.
Det första larmet kom vid åttatiden på morgonen.
– En man skrek något på arabiska och sedan hörde jag en enorm explosion, berättade Alphonse Lyoura, som jobbar med att kontrollera bagage på Brysselflygplatsen Zaventem, till nyhetsbyrån AFP:s utsända.
Han beskrev ett fullständigt kaos inne i avreseterminalen, med människor som fått kroppsdelar krossade eller avslitna, livlösa kroppar och andra som var täckta i blod.
– Jag hjälpte sex eller sju skadade. Vi drog ut några som inte rörde sig. Det var total panik överallt.

Minst 14 människor dödades i flygplatsattacken och 92 skadades, enligt den belgiska räddningstjänsten. Åtminstone en av de två explosionerna där ska ha varit ett självmordsdåd.
Ett automatvapen av typen Kalasjnikov hittades intill kroppen från en död attentatsman på flygplatsen, uppger VRT.
Polis arbetar också med att oskadliggöra ett misstänkt föremål vid flygplatsen, uppger landets kriscentrum enligt AFP. Tv-bolaget VTM rapporterar också att polisen hittat ett bombbälte som inte har exploderat.

Det andra dådet inträffade cirka en och en halv timme senare vid tunnelbanestationen Maalbeek, ett par hundra meter från EU-kommissionen och ministerrådet.
Explosionen uppges ha krävt 20 dödsoffer och över 100 skadade. Videofilmer från ögonvittnen visar människor som leds ut genom kolsvarta och rökfyllda tunnlar.
Belgiens premiärminister Charles Michel sade vid en direktsänd pressträff att det finns "många döda och många allvarligt skadade". Han kallar attackerna för "blinda, våldsamma och fega".
– Det vi fruktade har nu inträffat.
Centrala Bryssel är kusligt tyst och stilla, bortsett från alla sirener och helikoptrar. På i normala fall fullsmockade Grand Place – Stora torget – är spanjorerna Fabian och Manuel nästan ensamma, rapporterar TT:s korrespondent som bor i staden.
– Men vi känner oss säkra. Det är så många poliser ute, säger Manuel.
Vid EU-parlamentet har säkerheten skruvats upp ytterligare. Tiotalet soldater med automatkarbiner patrullerar vid entrén. "Inga bilder", manas barskt till den som kommer nära.
Det är också omöjligt att komma nära tunnelbanestationen Maalbeek när polisen nu ytterligare utökat avspärrningarna.
– Stanna inte här. Det är farligt. Gå hem, säger kravallpolis på plats.
Husrannsakningar uppges pågå i Bryssel, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till belgiska medier.
– Vi fruktar att misstänkta fortfarande är på fri fot, säger Belgiens utrikesminister Didier Reynders.
Tågstationer öppnar
Belgiska myndigheter uppmanar samtidigt medier att inte publicera uppgifter om den pågående utredningen om attentaten, "för att inte skada utredningen".
Förutom hela Bryssels kollektivtrafik stängdes även de stora tågstationerna i den belgiska huvudstaden ner efter dåden. Men två tågstationer kommer att öppna igen klockan 17 svensk tid, under omfattande militär bevakning, för att släppa fram trafik till och från den belgiska huvudstaden, rapporterar den belgiska tidningen La Libre, enligt Reuters.
Centralstationen kommer dock fortsatt att hållas stängd,

Bryssel har levt under förstärkt säkerhet ända sedan attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Sedan dess övervakas viktiga byggnader och områden av beväpnade militärpatruller. Säkerheten stärktes dessutom ytterligare efter terrordåden i Paris i november – då flera av gärningsmännen var belgiska medborgare.
Så sent som i förra veckan varnade den belgiska regeringen för att det funnits uppgifter om hotande attentat. Dessutom är det är bara fyra dagar sedan Salah Abdeslam, som misstänks ha varit med och planerat terrordåden i Paris i höstas, greps i Bryssel.
Gå till toppen