Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De söker lugnet i hönshuset

Helen Josefsson och Jessica Nederman anade aldrig attraktionskraften när de skaffade höns för några år sedan. Nu har hönsflocken på Sofiero Gård utvecklats till ett populärt besöksmål.

Det är lätt att förstå varför de heter som de gör. De Skånska blommehönsen ser nyutslagna ut där de pickar runt i dimman, alla speciella i sin fjäderdräkt, ljust bruna eller svartvita.
– Det är spännande att se dem växa upp till fullvuxna höns, de är ju alla så unika, säger Helen Josefsson.
Hon är en av medlemmarna i det lilla hönskollektivet kring Sofiero Gård. Fyra familjer samsas om djuren som håller till i ett litet vitputsat hus intill ladugården från 1877.
Familjerna gjorde verklighet av sin hönsdröm för några år sedan, men sju små kycklingar. De små dunbollarna skämdes bort och kelades med som vilka husdjur som helst.
– De tar ju lite tid på sig att växa upp. Den första kullen visade sig vara tuppar allihop, berättar Helen Josefsson.
Sedan dess har fler kycklingar anlänt till gården, och flera har kläckts på plats. Björn Ulvaeus är en av bröderna i en syskonskara om fyra. En rättvis, snäll och omtänksam tupp som håller ordning på sin flock.
– Han har stor auktoritet men är aldrig elak, mot vare sig höns eller människor, säger Jessika Nederman.
Runt Björn Ulvaeus kretsar hönsflocken, med sitt omväxlande pickande och flaxande förflyttar de sig än hit än dit. Någon tar en liten avstickare, men är snart tillbaka.
– Många tror att alla höns är likadana, men vi som känner dem väl ser att de alla har sina speciella egenskaper, säger Jessica Nederman.
Hon söker sig ofta till hönsen, speciellt när tillvaron snurrar extra fort.
– När jag känner mig stressad går jag hit och bara står och tittar. Hönsen har en fantastisk förmåga att sprida lugn omkring sig.
Och hon är inte ensam. Hönsen på Sofiero Gård får ofta besök, av både förskolegrupper och äldre på promenad.
– Vi hade inte en tanke på att förbipasserande skulle tycka så mycket om att titta på hönorna. Men ibland kommer det hit äldre som blir alldeles tårögda.
I dag är de 20 i flocken, med andretuppen Ingemar Snällemar, som rör sig lite diskret i utkanten för att inte konkurrera för mycket med sin överman. En vit höna med ståtlig kam avviker från de spräckliga. "Hemköparn" är kläckt ur ett ekoägg från den näraliggande livsmedelsbutiken i Laröd.
– Vi köpte ett sexpack och lät en av hönorna ruva. Det gick alldeles utmärkt, berättar Helen Josefsson.
För grannarna har hönsen bidragit till stor sammanhållning och gemenskap på gården. De är självförsörjande med ägg och en gång i kvartalet håller de hönsmöte. Djuren sköter de om efter ett rullande schema.
– Att gå ihop med grannarna är mitt bästa tips till dem som funderar på att skaffa höns, säger Jessika Nederman.
Hönsen på Sofiero Gård
Vad: Totalt 20 höns, bestående av blommehönor, en barnevelderhöna och en hybridhöna från ett ekoägg köpt på Hemköp.
Var: I ett litet vitt hus längs Fårhagevägen vid Sofiero Gård
Ägs: Av fyra familjer på Sofierovägen
Ger: Ro för själen och i genomsnitt 70 ägg i veckan.
Gå till toppen