Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 300 skadade i terrordåden

Två bröder misstänks ha genomfört bombdåden igår. "Den tredje personen är på fri fot. Han lämnade sin väska, som innehöll den största bomben, som exploderade senare eftersom den var så instabil", säger Belgiens statsåklagare.

Människor samlades under onsdagen på Place de la Bourse i centrala Bryssel för att tända ljus, lämna blommor och minnas de som föll offer för terrorattentaten. Terrorattackerna har hittills krävt 31 dödsoffer.Bild: Nora Lorek/TT
Dödssiffran ligger kvar på 31. Hälsominister Maggie De Block varnar dock för att många av de skadade är väldigt illa däran. Av de över 300 skadade är 150 fortfarande inlagda på sjukhus och 61 av dem får intensivvård. Fyra patienter är ännu oidentifierade, uppger The Guardian och hänvisar till uppgifter från ministerns kansli.
— Vi väntar oss att antalet döda kan och kommer att stiga de närmaste dagarna, säger De Block, enligt BBC.
Tre dagars landssorg råder i Belgien. Kung Philippe och drottning Mathilde har åkt fram och tillbaka till sjukhus, brottsplatser och bårhus. En tyst minut hölls vid lunchtid i hela landet. Kungaparet gjorde gemensam sak med premiärminister Charles Michel och hela EU-kommissionen i Berlaymont-byggnaden i centrala Bryssel.
Polis och åklagare håller samtidigt på att pussla ihop vad som egentligen hände och vem som gjorde vad. En av självmordsbombarna på flygplatsen Zaventem har identifierats som en Ibrahim El Bakraoui. Hans bror Khalid var i sin tur den som begick självmordsdådet på tunnelbanestationen Maelbeek.
De andre som utlöste sin sprängladdning på flygplatsen har identifierats som Najim Laachraoui, som tidigare antogs ha lyckats fly.
De två bröderna var belgiska medborgare, 27 och 30 år gamla. De var kända av polis sedan tidigare, om än för våldsamma rån och rånförsök, snarare än extremistbrott.
Ibrahim El Bakraoui deporterades förra året från Turkiet, uppgav president Recep Tayyip Erdogan som sade de belgiska och nederländska myndigheterna hade varnats för mannen. De belgiska myndigheterna kunde dock inte knyta Ibrahim El Bakraoui till terrorism.
— Jag är extremt förbaskad — rasande över att sådana här saker görs av folk som är födda är, som har blivit väl omhändertagna här hela livet, mycket bättre än någon annanstans, fräser Bart De Wever, borgmästare i Antwerpen och partiledare för Belgiens största parti, flamländskt separatistiska NVA.
Gärningsman nummer tre, också från flygplatsen, är fortfarande på flykt.
— Han lämnade sin väska, som innehöll den största bomben, som exploderade senare eftersom den var så instabil, säger åklagaren Frederic Van Leeuw på en presskonferens.
Laachraoui söktes sedan tidigare av polisen som knuten till den nyligen terrorgripne Salah Abdeslam.
Terrordåden blir på skärtorsdagen föremål för ett snabbinsatt extra inrikesministermöte i EU.
— Det är EU som har attackerats. Det måste bli ett EU-svar mot terrorismen, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls på besök i Bryssel.
Gå till toppen