Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skaffa egen pool? Det här bör du tänka på!

En egen pool är en dröm för många och alltfler bygger pool på tomten för att njuta av den korta men ljuva tid säsongen tillåter. Men det finns en hel del att tänka på innan drömmen kan bli verklighet.

Pool på 4 x 8 m med lock och mosaikliner. Komplett poolpaket med allt som behövs kostar från cirka 110 000:- inkl frakt, exklusive montering. Från Folkpool.Bild: Pressbild
Hur stor ska poolen vara? Var ska den placeras? Hur ska den värmas upp? Det är några av de frågor som dyker upp inför poolköpet.
 
Den viktigaste och mest avgörande frågan är om poolen ska vara nedgrävd eller inte. Detta brukar bli en budgetfråga, eftersom skillnaderna i kostnader är stora.
En pool ovan mark är det billigare alternativet. Storleksmässigt är en vanlig dimension i Sverige 4x8 meter, en pool i denna storlek ryms på de flesta villaträdgårdar.
Men det är inte bara utrymmesfrågan som är viktig då det gäller placering av poolen. Finns det till exempel många träd på tomten kan det vara en idé att se över dessa – en pool som genast blir fylld av löv och frön blir krävande att sköta.
Väderstreck är annars det första man tänker på. Och på våra breddgrader är rekommendationen enkel: placera poolen i söderläge, där den får sol under störst del av dygnet.
Plocka på dig ett antal blomsterpinnar och gå ut i trädgården för att mäta ut var poolen skulle kunna placeras. Kanske får du göra avkall på en solig matplats för att ge poolen bästa placering – å andra sidan bör det finnas ytor runt poolen där man kan njuta av solen: stenläggningar eller trädäck.
En nedgrävd pool är ett större ingrepp i din trädgård och kräver ett omsorgsfullt grundarbete med dränering och återfyllnad. I det här fallet har du också större möjlighet att påverka utseendet på poolen: form, storlek och inte minst tätskikt – insidan av poolen som kan göra mycket för utseendet i din trädgård.
Mosaik i vackra mönster och färger kanske lockar esteten, medan den praktiske i stället väljer en så kallad liner, en pvc-duk som står emot eventuella sättningar i marken och är lätt att hålla ren. Räkna med att lägga en timme i veckan på att hålla din pool ren under säsong.
Uppvärmning är också ett alternativ att ta ställning till. Välj exempelvis en poolvärmepump som är anpassad för luft/vatten som du kan koppla till en solfångare.
Gå till toppen