Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terroristerna ser Sverige som ett legitimt mål

Det framgår av ett uttalande från terrorsektens propagandakanal.

Den belgiska polisen kunde på onsdagen identifiera tre av terroristerna från Bryssel.
Två av dem syns på fotot från övervakningskameran på Zaventems flygplats.
Läs också Belgien sörjer — och svär
Mannen till vänster är 24-årige Najim Laachraoui. Han flydde efter attentatet från flygplasten och jagas nu i hela Europa.
Bild tagen från övervakningskamera på Zaventem-flygplatsen. Till vänster jagade Najim Laachraoui, i mitten Ibrahim El Bakraoui och till höger en ännu oidentifierad man. Khalid El Bakraoui, yngre bror till Ibrahim, utlöste sitt självmordsbälte på tunnelbanevagnen vid Maalbeeks station i hjärtat av EU-kvarteren.Bild: AP
I mitten på bilden går 29-årige Ibrahim El Bakraoui. Han var en av de två som sprängde sig själv i luften. Den andra självmordsbombaren från Zaventem, i hatt till höger på bilden, är ännu inte identifierad.
En timme efter attacken på flygplatsen utlöste 27-årige Khalid El Bakraoui, yngre bror till Ibrahim, sitt självmordsbälte på tunnelbanevagnen vid Maalbeeks station i hjärtat av EU-kvarteren.
Från dessa mördare från Bryssel finns en tydlig koppling till Sverige. Den går via den 35-årige algeriern Mohamed Belkaid, som bodde i flera år i Märsta utanför Stockholm och var gift med en svensk kvinna.
Läs också Brysselflyg stoppas även under onsdagen
Den 9 september i fjor stoppades tre män i en hyrbil av polisen vid gränsen mellan Österrike och Ungern: Laachraoui, Belkaid och 26-årige Salah Abdeslam.
De visade upp falska legitimationer och fick resa vidare.
Det skulle visa sig vara ett avgörande misstag av polisen.
Sju månader senare står det klart att de tre kompisarna i hyrbilen tillhörde samma belgiska terrorcell kopplad till Islamiska staten.
– Jag är inte förvånad. I framtiden får vi räkna med att fler svenska medborgare och folk som har uppehållstillstånd här dyker upp i de här sammanhangen, säger Hans Brun, terroristexpert vid Försvarshögskolan.
Läs också Folkrika platser punktbevakas
De tre männen som slank ur polisens grepp i september ingick två månader senare i det IS-kommando som slog till mot konserthuset Bataclan och en rad krogar Paris, då 130 människor dödades.
Abdeslam pekas ut som en av hjärnorna bakom attacken. Laachraoui tillverkade bomberna.
Till vänster: Mohamed Belkaid, som har använt Samir Bouzid som falskt namn. Belkaid bodde flera år i Märsta och sköts nyligen ihjäl vid en razzia i Bryssel. Till höger: Salah Abdeslam, som greps efter terrorattackerna i Paris och misstänks ha spelat en stor roll i planeringen.Bild: AP
Efter dådet i Paris lyckades alla tre än en gång smita undan polisen. En av de självmordsbombare som sprängde sig själv till döds på en restaurang var bror till Abdeslam.
Men i förra veckan hade Europas säkerhetstjänster spårat de tre terroristerna till gömställen i Bryssel. Vid polisens razzior sköts Mohamed Belkaid ihjäl, medan Abdeslam skottskadades och greps.
Det hindrade inte Najim Laachraoui från att på tisdagen åter skrida till sitt blodiga hantverk.
När hans två medhjälpare vid attacken i Bryssel identifierats – de nu döda bröderna El Bakraoui – visade det sig att den lägenhet där ”svenske” Mohamed Belkaid sköts ihjäl i förra veckan hade hyrts i deras namn.
Läs också Oro hos svenska muslimer efter dåden
Belgien är det land i Europa som (per capita) exporterat flest jihadister till Islamiska staten i Syrien och Irak. En av dem var bombmannen Najim Laachraoui som stred med IS under 2013 och 2014.
På andra plats kommer Sverige. Härifrån har trehundra fanatiker anslutit sig till terrorsekten. Enligt Säpo har 140 återvänt och de utgör det största terrorhotet mot Sverige.
I Sverige råder sen länge förhöjd hotbild.
Att Islamiska statens ”ideologer” betraktar vårt land som ett legitimt mål för terror – precis som Frankrike och Belgien – bekräftas tydligt av det uttalande som terrorsektens propagandaorgan Amaq agency publicerade efter attacken i Bryssel.
I det högtravande uttalandet kallas de oskyldiga människor som dödades på flygplatsen och i tunnelbanan för ”korsfarare” – otrogna som det är jihadisternas skyldighet att döda.
Och nya terrordåd utlovas.
”Vi lovar svarta dagar för alla korsfararnationer som allierat sig i kriget mot Islamiska staten ... Med Guds hjälp blir det som ska komma än mer bittert och förödande för dem.”
– I deras ideologi ingår Sverige där. Detta är ett hot mot alla kristna och västerländska länder, säger Hans Brun.
Med ett terrornätverk som förgrenar sig från Mellanöstern över hela Europa upp till Sverige måste det hotat tas på största allvar.
Gå till toppen