Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vågar du trampa på en A-brunn?

A-brunn, K-brunn och till och med V-brunn. Nu reder vi ut skrocken kring brunnslock – vilka ger kärlek och vilka avbryter den?

Att man inte ska gå på A-brunnar känner nog de flesta till. Men vet ni varför? Fredrik Skott är docent och forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen i Göteborg och han vet.
– A-brunnar står för otur där A:et har betytt olika för olika årtionden men som kanske mest är känt som avbruten kärlek eller aldrig kärlek, förklarar han.
Under 40- och 50-talet kunde A:et stå för aga medan det på 70-talet stod för arbetslöshet eller avskedad. Under 90-talet kunde det betyda aids, berättar Fredrik Skott. Han har i ett projekt samlat in berättelser om brunnsskrock och han tror att det är ett uttryck för något större.
– Det handlar om stora frågor som man funderar mycket över. Kärlek, vänskap och ekonomi är typiskt sådana.
Det finns historier kring andra brunnar också. K-brunnar står för kärlek medan V-brunnar står för vänskap. Gallerbrunnar kan innebära att man hamnar i fängelse.
– Först och främst tror jag att många ser detta som en rolig lek när man är på väg någonstans. Men människan har också ett behov av att kontrollera det hon inte kan styra över, som kärlek till exempel.
Han drar paralleller till att idrottsmän knyter sina skor på ett särskilt sätt eller att man tar med en maskot när man skriver prov. Att man helt enkelt hänger upp det man inte kan styra över på något; en brunn, en maskot eller sina skosnören.
Till skillnad från skrocken kring de svarta katterna som funnits sedan urminnes tider så är brunnsskrocken relativt ny.
– Föreställningar om A-brunnar kom först under 40- och 50-talet men olika former av vardagsskrock, eller vardagsmagi som jag brukar kalla det, har alltid funnits.
Nu undrar du kanske vad som händer om du råkar gå på en A-brunn, är kärlekslivet förstört för allt framtid? Självklart inte!
Det finns ett sätt att undgå oturen även när det kommer till brunnar. Knacka dig själv eller bli knackad av någon annan tre gånger i ryggen så avvärjer du oturen.
Vad betyder bokstäverna egentligen?
A-brunn: A står för avlopp och i brunnen finns alltså avloppsvatten.
K-brunn: K står för kulvert och det betyder att det finns underjordiska gångar under locket.
V-brunn: Under locket med beteckningen V finns en huvudventil för vatten.

Går du och grunnar på något?

Tveka inte att mejla in din fråga till redaktion@tidningenhalla.se.

Gå till toppen