Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Cruyff öppnade himlavalvet för skönheten

När CNN skickar ut meddelanden om att en sportpersonlighet gått ur tiden, då vet man att det är stort. När är en amerikansk nyhetskanal gör det om en fotbollsspelare är det ännu större. Johan Cruyff blev 68 år.

Totalfotbollens mästare somnade fridfullt in i Barcelona, efter en hård kamp mot cancer.
Johan Cruyff var dirigenten i den fria och smått galna fotbollsorkestern Ajax från Amsterdam.
Laget bröt mot alla uppgjorda mallar. Vänsterbacken dök upp som högerytter. Och högerbacken sprang längs vänsterkanten.
Mitt i allt fanns Johan Cruyff. Soloartisten som pekade ut riktningen för alla på planen, en spenslig supertekniker som satte tempot och delade ut de taktiska anvisningarna i flykten.
I början av 1970-talet var det helt revolutionerande. Ajax med Johan Cruyff i spetsen omfamnade tidsandan. Tröjorna utanpå shortsen och långt hår, en känsla av frihet och av att allt var möjligt.
Ajaxtröjorna var så himla fräcka. Vita med ett rött brett streck i centrum. Naturligtvis bröt Johan Cruyff också mot de oskrivna reglerna för tröjnummer. Inget löjligt och förutsägbart som tian på ryggen. Nummer 14 var en del av hans varumärke.
Ajax dribblade sig elegant fram till den absoluta toppen. Med Johan Cruyff som konstnärlig ledare blev det tre triumfer i Europacupen, dåtidens motsvarighet till Champions League. Och Johan Cruyff prisades: han utsågs till Europas bästa spelare vid tre tillfällen.
På landslagsnivå förde han Nederländerna till VM-silver 1974. Det blev förlust i finalen mot Västtyskland, men ”Oranje” vann skönhetspriset med bred marginal och charmade tv-tittarna världen över.
Johan Cruyffs arv lever vidare på fotbollsplaner världen över och lär göra det så länge en boll rullar på jordklotet. Det gäller inte bara Cruyff-finten, tvärvändningen där bollen förs bakom stödjebenet, utan även den fria rörelsens fotboll.
Johan Cruyff lämnade Ajax för FC Barcelona och tog med sig sin Ajaxfilosofi. Först som spelare och sedan som tränare. Han byggde grunden till vad FC Barcelona är i dag.
Johan Cruyff öppnade himlavalvet till fotbollens outsinliga möjligheter och såg skönheten i varje ögonblick.
Gå till toppen