Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kolonister vann strid om öppethållande

Kolonisterna vann striden. De slipper både odlingstvång och utökat öppethållande för allmänheten. Men Arrendenämndens beslut gäller bara Koloniföreningen Enighet vid Pålstorp, som vägrade skriva på hela det nya avtalet. De andra, som skrev på, får stå sitt kast.

Nu i påsk drar kolonisäsongen igång igen. Det här blir andra året med de nya reglerna.
Det innebär bland annat att områdena ska vara tillgängliga för fler än kolonister 1 april till 30 september mellan klockan 8 och 20, istället för bara under sommarlovet som tidigare.
Det har även införts ett odlingstvång på minst 30 procent av ytan.
När kommunfullmäktige klubbade de nya reglerna var det under högljudda protester från kolonisterna, inte minst vad gäller öppettiderna. Men de blågröna partierna drev igenom beslutet.
Reglerna införs efter hand som koloniföreningarnas avtal går ut. 2015 var det dags för fem koloniföreningar att teckna nya avtal. Fyra av dem skrev på, men Koloniföreningen Enighet vid Pålstorpsvägen vägrade acceptera några av punkterna.
Kommunen fick därför gå till Arrendenämnden – som till stor del ställde sig på kolonisternas sida.
Det innebär att de slipper odlingskravet. Och de får själv bestämma när grindarna ska vara öppna.
Arrendenämnden anser att det är oskäligt att införa villkor om öppettider för allmänheten om inte parterna är eniga om det.
– Det handlar ju om vår mark där vi bekostar lekplatser och toaletter och vi vill själv har rätten att bestämma när vi har grinden öppen, säger Kristina Jönsson i Enighets styrelse, som är nöjd med beslutet.
Vad gäller odlingskravet så anser nämnden att det strider mot "god sed i arrendeförhållanden". Det medför också problem för koloniföreningen som måste mäta odlingarna och straffa den som inte följer reglerna.
Kommunen överklagade inte Arrendenämndens beslut, som kom i höstas, och nu skulle man kunna tro att det här ska gälla alla koloniområden. Men så är det inte.
– Det här beslutet gäller bara Enighet. De andra har skrivit under avtalet. Ska reglerna omprövas så måste det lyftas politiskt, säger Tommie Sterntorp, ansvarig tjänsteman på kommunens mark- och exploateringsavdelning.
Så 125 kolonister på Enighets område slipper vissa av de nya reglerna, medan andra måste acceptera dem. Det tycker Björn Lindström, kolonist på Örby och ordförande i Koloniföreningarnas samorganisation, är upprörande.
– Kommunen säger att vi får stå vårt kast. Men vi tycker att de bär sig illa åt och kommer att skicka en skrivelse till politikerna om det här, säger han.
Man kan undra varför koloniföreningarna inte drev frågan gemensamt. Kristina Jönsson säger att det var vad Enighet ville från början.
– Vi tog upp det i samorganisationen, att vi skulle ta in en jurist, men de andra tyckte det skulle kosta för mycket pengar, säger hon.
Alla områden har inte heller samma uppfattning om reglerna och vad som är bra eller dåligt.
Maria Winberg Nordström (L) är ordförande i Koloniträdgårdsrådet. Hon håller fast vid att reglerna ska leva kvar och tänker inte ta initiativ till någon förändring med anledning av Arrendenämndens beslut.
– De är ändå ett stort steg i rätt rikting för att få så enhetliga regler som möjligt i områdena. Men eftersom föreningarna inte tycker lika så går det inte att hitta att avtal som alla är nöjda med, säger hon.
Sen är det tveksamt om koloniområdena verkligen har hållit öppet så mycket som de ska. För att lösa det praktiskt har kommunen lovat bekosta automatiska tidlås till grindarna. Men de kommer inte att vara på plats förrän senare i vår eller sommar.

Områden som skrivit under

Avtalsperioderna ser olika ut för stadens 16 koloniområden. Först 2019 kommer alla arrendeavtalen att ha skrivits om.
2015 tecknades nya avtal med följande föreningar:
Pålstorp sommarby
Apladalens koloniförening
Furets sommarstad
Örby sommarstad
Koloniföreningen Enighet (som inte accepterade alla punkter)
Följande har tecknat tilläggsavtal, med de nya reglerna:
Koloniföreningen Senderöd
Ättekulla sommarstad
Lundsbäcks koloniområde
Gå till toppen