Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Torterare som hjälps åt

Rädsla råder fortfarande i Jerusalem. I skymningen försvinner människorna från gatorna. Restauranger och andra mötesplatser är halvtomma. Både turister och jerusalembor håller sig borta.
Vågen av våldsattacker från unga palestiniers sida har nu pågått i snart ett halvår. Över 30 israeler har dödats och många flera skadats sedan oktober förra året. Under samma period har nära 200 palestinier dödats av israeliska poliser, soldater eller bosättare.
Men de israeliska säkerhetsstyrkornas skoningslösa gensvar har inte lyckats hejda attackerna, som är näst intill omöjliga att förutse. De unga palestinska våldsverkarna agerar enskilt och kan slå till när som helst.
Nu börjar en spricka bli allt tydligare mellan Israels politiska ledning och säkerhetsapparatens chefer. Häromdagen sade Yuval Diskin, tidigare chef för säkerhetstjänsten Shin Bet, att den traditionella våldsbekämpningen inte räcker. Han efterlyste ”åtgärder som skapar hopp” för att motverka den atmosfär av frustration och bitterhet som driver unga palestinier att ta till terrormetoder.
Samtidigt har det uppdagats att israelerna i hemlighet förhandlat med den palestinska myndigheten om att förstärka säkerhetssamarbetet. En tanke som väcker stark kritik i båda lägren.
President Mahmoud Abbas har all anledning att tänka sig för eftersom hans stöd bland palestinierna minskar. Nyligen presenterades en rapport som knappast kommer att öka hans popularitet.
Två israeliska människorättsorganisationer, B´Tselem och HaMoked, har samlat vittnesmål från palestinska säkerhetsfångar om förhållandena i det israeliska Shikmafängelsets förhörsavdelning. En tredjedel av de 116 intervjuade har tidigare varit arresterade av den palestinska säkerhetstjänsten som använder mycket brutala förhörsmetoder, med inslag av tortyr.
I flera fall har det visat sig att de israeliska förhörsledarna haft tillgång till de palestinska förhörsprotokollen. De har också hotat med att skicka ”besvärliga” fångar tillbaka till sina palestinska kolleger som kan använda mer effektiva metoder.
Ett mycket nära samarbete pågår alltså redan mellan palestinsk och israelisk säkerhetstjänst.
De israeliska förhörsmetoderna, som är rapportens huvudtema, är kanske mildare än de palestinska, men framstår knappast som humana. Behandlingen syftar till att bryta ner de palestinska fångarna fysiskt och psykiskt, genom isolering, sömnstörning, brist på mat, hygien och läkarvård. Under förhören, som kan pågå upp till ett dygn eller mer, hålls fångarna bakbundna och tvingas ofta sitta på låga, avsiktligt obekväma stolar. Extra plågsam är den fembenta stolen, som har ett längre ben i mitten vilket gör den omöjlig att balansera.
De beskrivna förhörsmetoderna strider både mot internationell rätt och israelisk lag. B´Tselem och HaMoked påpekar också att det inte är tillåtet att använda uppgifter som tvingats fram med tortyr eller inhuman behandling.
Rapporten torde inte få någon större effekt i Israel. Både B´Tselem och HaMoked definieras av extremhögern som ”inplanterade agenter” som arbetar för att bryta ner det israeliska samhället.
Gå till toppen