Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husvagn skrotades på direkten

Solidarisk människohjälp har polisanmält Ängelholms kommun för stöld av en husvagn. Den bedömdes som ett vrak och skrotades.

I november kände sig migranterna så trakasserade att de ett kort tag flyttade sina husvagnar till en ödetomt intill stationen. Då anmäldes de för olaga intrång.Bild: Niklas Gustavsson
Efter långvariga trakasserier mot EU-migranter som bott i husvagnar på en långtidsparkering i Ängelholm har de hittat andra ställen att bo på.
Men en av husvagnarna, som ägs av den ideella föreningen Solidarisk människohjälp Engelholm, SME, ställdes vid månadsskiftet tillfälligt på sjudygnsparkeringen igen.
– Vi hade bara dragit dit den för att de som nyttjat den skulle kunna hämta sina grejor. De ville inte bo där längre, säger Thord Kristiansson från SME.
I husvagnen fanns förutom kläder och husgeråd även arbetsverktyg, samt ett bensindrivet elaggregat som kommunen för några år sedan skänkte till migranterna för att de skulle kunna hålla värmen på vintern.
Men när de som ägde sakerna skulle hämta dem var alltihop borta.
Vart husvagnen tagit vägen fick Thord Kristiansson veta först efter det att han gjort en stöldanmälan. Efter några dagar ringde polisen upp. De hade upptäckt att husvagnen var skrotad – av kommunen. Alla saker som fanns i var också borta.
– Jag tycker att det är mycket illa agerat. Man kunde ha ringt mig och sagt att jag skulle flytta på vagnen. Det hade räckt att gå in i bilregistret och sett vem som ägde den. Man kan inte säga att jag är direkt okänd i Ängelholms kommun, säger Thord Kristiansson.
Ted Werme, som är chef för parkeringsvakterna i Ängelholms kommun, bekräftar att ingen kontakt togs med ägaren till husvagnen.
– Vi går efter lagen, oavsett vems den är. Husvagnen var oskattad och har varit avställd sedan 2013. Därför bedömdes den som ett fordonsvrak, säger han.
SME tänker nu driva ett skadeståndskrav mot kommunen, som polisanmälts för egenmäktigt förfarande och stöld.
– Jag har haft flera samtal med polisen och man får absolut inte göra på detta viset, upp till en månad ska man kunna söka folk innan man gör en sådan radikal åtgärd. Vagnen hade bara stått där i fyra, fem dagar, säger Thord Kristiansson.
Husvagnen var avställd, men besiktigad fram till november 2016.
– Den stod stilla och skulle inte användas i trafik, men vi hade besiktigat den så att vi skulle kunna ställa på den när den flyttades.

Så säger lagen

Lagen (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall säger att ett fordon som står i strid mot parkeringsbestämmelser kan flyttas, men ägaren måste underrättas och få en månad på sig att hämta det. Fordonsvrak tillfaller däremot omedelbart kommunen. (§2 och 3)
Detta är ett fordonsvrak: "fordon som med hänsyn till sitt skick, den tid under vilken det har stått på samma plats.. ..måste anses övergivet och som uppenbarligen har ringa eller inget värde." (§1)
Föremål i fordonet, som inte enbart är till för att användas i det, ska behandlas som hittegods. I annat fall anses de vara en del av fordonet. (§9)
Gå till toppen